Hlavní obsah

VIDEO: Gruzie vyhlásila válečný stav, boje si vyžádaly 2000 mrtvých

– TBILISI/MOSKVA/PEKING • Aktualizováno
CNN, DPA, ČTK, BBC, aš, Novinky, RIA Novosti

Gruzie je ve válečném stavu. V sobotu o tom rozhodl gruzínský parlament. Zatím jej vyhlásil na patnáct dní. Moskva okamžitě popřela, že by se nacházela ve válce s Gruzií. Stupňující se boje v Jižní Osetii si vyžádaly 2000 obětí. Rusko přiznalo ztrátu dvou svých bombardérů, které sestřelila gruzínská armáda. Boje se rozšířily i do separatistické Abcházie.

Článek

Vyslanec Ruské federace v Gruzii Vjačeslav Kovalenko uvedl, že boje v hlavním městě Jižní Osetie Cchinvali si vyžádaly dva tisíce obětí z řad civilistů. Podle něj město z větší části už ani neexistuje. Padlo také 13 ruských příslušníků mírových sborů. Raněno bylo 70 ruských vojáků. Na 30 000 lidí z Jižní Osetie uprchlo. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už dříve oznámil, že si boje na území Jižní Osetie vyžádaly nejméně 1500 obětí.

Obě strany do bojů nasadily těžkou techniku. Rusko několikrát bombardovalo gruzínské území. Při náletu na město Gori podle gruzínských zdrojů zahynulo 60 lidí. Celkem si ruské akce vyžádaly životy sta lidí.

Gruzie vyhlásila válečný stav

Gruzínský parlament na svém zasedání podpořil rozhodnutí prezidenta Michaila Saakašvilliho vyhlásit na patnáct dní válečný stav. Gruzínská armáda od pátku čelí ruským silám, které v pátek pronikly na gruzínské území, aby zasáhly v separatistické Jižní Osetii. Gruzínská armáda se v pátek pokusila obsadit hlavní město Jižní Osetie Cchinvali.

Gruzínský prezident Michail Saakašvilli krátce před vyhlášením válečného stavu nabídl příměří.

Do bojů se zapojila Abcházie

Situace se ještě zkomplikovala, když se do bojů zapojila v sobotu další separatistická oblast - Abcházie. Abchazští separatisté uvedli, že zahájili operaci proti Gruzíncům ve sporné soutěsce Kodori.

"Abchazské ozbrojené síly zahájily operaci, která má vytlačit gruzínské jednotky z této soutěsky. Nasadili jsme dělostřelectvo," řekl ze Suchumi telefonicky abchazský ministr zahraničí Sergej Šamba. Podle prezidenta této neuznávané republiky Sergeje Bagapše, operuje v horní části soutěsky abchazské letectvo.

:.Dům v gruzínském Gori poničený při ruském náletu foto: ČTK/AP

Rusko válku popírá

Ruský generální štáb ale popřel, že by Rusko bylo ve válce s Gruzií. Do Jižní Osetie podle svých slov vyslalo jen posily na pomoc příslušníkům mírových sborů, kteří tam odhlížejí na klid zbraní mezi Gruzínci a Osetinci

Nálet na Tbilisi Moskva popírá, přiznala ale ztrátu dvou svých bombardérů typu Suchoj Su-25 a Tupolev Tu-22, aniž by však uvedla podrobnosti. Gruzie už pátek oznámila sestřelení čtyř ruských letadel.

:. Obrněná technika zničená při bojích ve městě Cchinvali foto: ČTK/AP

Gruzínská vláda tvrdí, že již sestřelila deset ruských letadel a zničila 30 tanků a že v zemi zahynulo při ruském bombardování asi 100 lidí. Obvinila Rusko z "etnického čištění" a odmítla stáhnout své jednotky z Jižní Osetie.

Podle ruských zdrojů ale pět bitevníků Su-25 nasadila i Gruzie při útoku na pozice ruských mírových sil a jejich velitelství.

Gruzii už opustilo sedm českých občanů

Dle českého velvyslance Ivana Jestřába by se v Gruzii mělo nacházet 55 českých občanů - diplomatů a zaměstnanců zastupitelského úřadu, zaměstnanců soukromých firem i turistů. Z nich se sedm turistů a obchodníků rozhodlo v sobotu Gruzii opustit, další odjezd zvažují, dodal velvyslanec.

Velvyslanectví nemá podle Jestřába podrobnější informace o pěti českých vojácích, kteří jsou rozmístěni v rámci mírového kontingentu OSN v Kodorské soutěsce v Abcházii.

.: Ruští vojáci v Gruziifoto: Reuters/Denis Sinyakov

I když je v hlavním městě Tbilisi bezpečno a klid, nedoporučujeme nyní jezdit do Gruzie, řekl. Vzhledem k tomu, že gruzínský "vzdušný prostor je plný vojenských letadel", není možné z Gruzie odletět, řekl český velvyslanec.

ČSA zrušily z bezpečnostních důvodů sobotní let i  všechny následující. Ministerstvo zahraničí je podle mluvčí Zuzany Opletalové připraveno vyslat do oblasti pro Čechy letecký speciál:  "Ten je schopen odletět do tří hodin poté, co se o jeho vyslání rozhodne." 

Lidé, kteří jsou na západním pobřeží kolem Batumi, mohou zamířit do Turecka, lidem na východě Gruzie doporučujeme přesun přes hranici do Arménie, prohlásil český velvyslanec.

Bush volá po příměří

Prezident Spojených států George Bush v sobotu opět vyzval k okamžitému zastavení bojů v Jižní Osetii a naléhal na Rusko, aby zastavilo bombardování gruzínského území. "Jsem hluboce znepokojen situací v Gruzii. Útoky se odehrávají v oblastech Gruzie daleko od zóny konfliktu v Jižní Osetii. Znamenají nebezpečnou eskalaci krize," prohlásil Bush.

Informoval, že v sobotu o krizi hovořil se svým protějšky, ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem i gruzínskou hlavou státu Michailem Saakašvilim.

:.Ruští vojáci postupují do Osetie foto: Reuters/Denis Sinyakov

Novinky s použitím Googlemaps.

:.Nálet na gruzínské město Gori si vyžádal zraněné.foto: ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám