Hlavní obsah

VIDEO: V Číně začíná zpolitizovaná a nejnákladnější olympiáda

Právo, Novinky, ČTK, lh, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

V Číně v pátek oficiálně začíná napjatě očekávaná olympiáda. Bude to spektákl, slibují organizátoři, kteří při přípravách podniku opravdu nešetřili. Zpolitizovaný sportovní svátek bude zahájen v Pekingu 8. 8. 2008 v 8 hodin, 8 minut a 8 sekund večer místního času. Podle staré čínské legendy osmička přináší štěstí.

Čína má svůj velký den, začíná olympiádaVideo: ČTK

 
Článek

Číňané do světa hlásí, že hry budou dokonalé. Nešetří. Vyčlenili na ně v přepočtu téměř 630 miliard korun, na realizaci nasadili desítky miliónů osob. Stavělo se zázračně rychle, kvalitně a měřeno evropskými parametry levně, tvrdí zahraniční odborníci.

Číňané jsou na olympiádu hrdí. Žije jí celá země. Dostat se na stadióny je věcí cti. Organizátoři tak vyslyšeli názory, že na vstupenky musejí dosáhnout i chudší vrstvy. Jejich ceny jsou proto nejnižší od roku 1984. Předpokládá se, že ze sedmi miliónů lístků jich domácí návštěvníci koupili pět a čtvrt miliónu. Na velkou část zájemců se přesto nedostalo.

Problémem pro nemálo lidí je ovšem už sama skutečnost, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rostoucí ekonomické velmoci pořadatelství přidělil. Čínský komunistický režim je opakovaně kritizován za porušování lidských práv. Vlna kritiky byla na vzestupu naposledy po březnovém potlačení nepokojů v Čínou okupovaném Tibetu. Podle tibetských zdrojů zemřelo přes 150 lidí, Peking hovořil o 19 obětech. Čínští představitelé vyzvali, aby se hry nepolitizovali, úspěch her jim samotným ale jistě body navíc přinese.

foto: Reuters/Amit Dave

Organizátoři si ovšem vedle nezvaných demonstrantů budou muset poradit i s počasím a smogem nad městem. Peking patří mezi nejvíc znečištěné metropole světa a porovnávání měření míry znečištění vzduchu ve městě a dohady, zda při slavnostním zahájení bude pršet či nikoliv, se staly národním sportem médií po celém světě.

Začne se velkým třeskem

Zahajovací ceremoniál olympijských her v Pekingu, který je označován za jednu z největších show na planetě, začne v pátek doslova explodujícím úvodem. Ostatně, od země, která vymyslela střelný prach, se dá čekat, že ohňostroj bude hrát hlavní roli během tři a půl hodiny trvajícího spektakulárního představení, jímž Čína doufá rozptýlit politické kontroverze, napsala agentura Reuters.

Úvodní ceremoniál bude hostit pekingský nový stadión, který je známý jako Ptačí hnízdo. Zapojí se do něj zhruba 10 000 účinkujících a očekává se, že na televizních obrazovkách celého světa by ho mohly sledovat více než čtyři miliardy diváků.

Čína slibuje nejnákladnější představení v olympijských dějinách, přičemž sdělovací prostředky spekulují, že na úvodní a závěrečný ceremoniál bylo vynaloženo až 100 miliónů dolarů (1,5 miliardy korun), což je víc než dvojnásobek nákladů na úvod a závěr olympijských her v Aténách v roce 2004.

Výčet superlativů a líčení všech zajímavých a senzačních okolností v souvislosti s hrami by byl dlouhý. Možná postačí jen titulky agenturních zpráv z nedávných dní:

Do Pekingu míří rekordních 205 výprav; MOV vydělá na hrách v Turíně a Pekingu pět mld. dolarů; Čínani postavili z Lega kopii olympijských sportovišť; Vzpěrač z ostrůvku Nauru: Olympijská vesnice je větší než má země; Čína udělá pro úspěch olympiády vše, třeba rozežene mraky raketami; Peking den před olympiádou halí smog, je vedro a zataženo; Olympijský oheň v Pekingu vítají jásavé davy a protesty cizinců; Pochodeň má za sebou nejdelší turné, byla i na Mount Everestu; Většina politiků překonala výčitky a na zahájení olympiády jede, V Pekingu nesmějí během olympiády létat ani draci, ani holubi; Medailistům budou zvonit 2500 let staré zvony; Olympijská vesnice, to je pečlivě střežený luxus; Podle posledních měření MOV smog zdraví sportovců neohrozí; Pekingské prostitutky se těší, až olympiáda skončí; Tisíce lidí si na webu koupily falešné vstupenky; MOV bude zkoumat cenzuru internetu; Protest obyvatel vysídlených kvůli olympiádě z centra; Čína odmítá zprávu, že nezlepšila stav lidských práv; Peking chystá dopingové kontroly vojenských rozměrů, Američtí cyklisté přiletěli s rouškami přes obličeje; Zahájen provoz rychlostní železnice do olympijského města; Američané se omluvili za roušky na obličejích...

Olympiáda v číslech

29. olympiáda má 5 maskotů. V 37 areálech se bude soutěžit v 28 sportovních odvětvích. Her se zúčastní 10 708 sportovců z 205 zemí. S organizací olympiády bude pomáhat 70 000 dobrovolníků. Bylo prodáno 7 000 000 lístků, 500 000 návštěvníků se očekává ze zahraničí. Za vysílací práva se utrží 1 737 000 000 dolarů.

Základní fakta o olympiádě * OH 2008 se bude konat od 8. do 24. srpna 2008. Jejich rozpočet téměř trojnásobně předčí uplynulé OH v Aténách v roce 2004. * Peking získal právo pořádat hry v červenci 2001 na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Moskvě. Porazil Toronto, Paříž, Istanbul a Ósaku. Proměnil tak druhou kandidaturu, pro rok 2000 dal MOV přednost Sydney. * Centrem dění se stane Pekingský národní stadión přezdívaný Ptačí hnízdo. Kousek od něj stojí jiný architektonický klenot, Národní stadión vodních sportů, tzv. Vodní kostka. * Rozdělí se 302 sad medailí ve 28 sportech. Mezi nové disciplíny se zařadí například cyklistická disciplína BMX a dálkové plavání. O medaile se bude ucházet 134 českých sportovců, což je menší výprava. Třeba Čína jich nasadí až pětkrát více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám