Hlavní obsah

Sedmiletá dívka zemřela na otravu houbami

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Sedmiletá dívka zemřela ve čtvrtek dopoledne v ostravské fakultní nemocnici na otravu muchomůrkou zelenou. Dívenka spolu se svými rodiči a tříletým bratrem podle dostupných informací jedla o víkendu několikrát po sobě houbové pokrmy, do kterých se nejspíš omylem dostala i jedovatá houba.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Smrtelně jedovatá muchomůrka zelená

Článek

V nemocnici skončil i chlapec, jeho stav se ale lepší. „Mohu potvrdit jen to, že dívka zemřela. Více informací ale s ohledem na situaci v rodině nebudeme zveřejňovat,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Podle dostupných informací se sedmileté dívce a jejímu tříletému bratrovi udělalo špatně už v neděli několik hodin po požití houbového guláše. Rodiče šli v pondělí s dětmi k praktické lékařce, která ale měla podezření pouze na virózu. Večer se ale stav dívky zhoršil, a tak s ní rodiče přišli do Městské nemocnice Ostrava.

„Rodiče sdělili, že dítě zvrací. Což je v létě u malých dětí velmi běžné. Dítě bylo po vyšetření propuštěno do domácího léčení s poučením rodičů,“ uvedla mluvčí nemocnice Anna Vidiševská s tím, že ani přes aktivní dotazování rodiče lékařům nic o požití jídla z hub neřekli.

Houby rodiče přiznali pozdě

V úterý ráno pak přišli rodiče do nemocnice znovu, protože se dívce přitížilo. „Dítě bylo ve vážném zdravotním stavu. Lékaři provedli další vyšetření a rodiče až poté na opětovný a výslovný dotaz lékaře uvedli, že v sobotu jedli houby, které sbírala celá rodina včetně dětí. Dívka pak jedla jídlo připravené z hub opakovaně po dva dny,“ dodala Vidiševská s tím, že lékaři okamžitě zařídili převoz na specializované pracoviště v Ostravě-Porubě.

„Dívence už selhávaly orgány. Je na 99 procent jisté, že je to otrava muchomůrkou zelenou,“ řekl primář dětského ARO Michal Hladík na ČT24. Stoprocentně potvrdit by to měly až laboratorní testy. Stav tříletého chlapce je naštěstí dobrý a je pod stálým dohledem lékařů.

Otec údajně lékařům tvrdil, že před úpravou všechny houby kontroloval. Případem se z úřední povinnosti začala zabývat i policie.

V Česku nejsou smrtelné otravy houbami vzhledem k jejich zkonzumovanému množství nijak časté. Lidé se často přiotráví, požití jedovatých hub ale většinou přežijí.

„Případy hospitalizací kvůli otravě houbami nejsou časté, u dětí pak jsou zcela výjimečné,“ řekl Oborný. Dodal, že sedmiletá dívka byla letos prvním dítětem, které kvůli otravě ve fakultní nemocnici skončilo.

Na otravu muchomůrkou zelenou zemřel například v září 2006 muž na Zlínsku. Lékařskou pomoc vyhledal příliš pozdě, nevolnost se snažil léčit sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Houbaře zabila muchomůrka zelená

Houbařská sezóna má zřejmě svou první oběť. Na otravu muchomůrkou zelenou zemřel minulý pátek v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně muž. Lékaři ho nedokázali...

Výběr článků

Načítám