Hlavní obsah

Rusko nevylučuje rozmístění svých raket v Bělorusku

MOSKVA

V Bělorusku by mohly být rozmístěny ruské rakety Iskander či strategické bombardéry jako odpověď na americký protiraketový štít v Česku a Polsku. Podle agentury Interfax to ve středu prohlásil ruský velvyslanec v Bělorusku Alexandr Surikov.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec v Bělorusku Alexandr Surikov

Článek

"Bělorusko a Rusko jsou spjaty dohodou z roku 1994 (o stažení jaderných zbraní z Běloruska), jejímž ručitelem jsou USA. Bezjadernou dohodu nikdo nemůže porušit, ale otázky spjaté s protiraketovou obranou mohou být posouzeny," citovala agentura velvyslancova slova.

Koncem minulého měsíce list Izvestija napsal, že taktické rakety Iskander by byly s to z Běloruska "pokrýt" Česko, zatímco Polsko by bylo zasažitelné z ruské enklávy u Kaliningradu. Ruskou odpovědí na americký štít by se měly stát také nové strategické rakety na souši i na ponorkách.

Týž deník před časem spekuloval i o tom, že v reakci na americký protiraketový systém by se ruské bombardéry mohly vrátit na Kubu. To ale ruské ministerstvo obrany posléze popřelo. Havana je podle ruských médií rozzlobena na Moskvu, že tyto otázky s ní nekonzultuje, a tak se ruské delegaci nedávno nedostalo přijetí u nejvyššího vedení státu.

USA plánují umístit v Polsku sila s antiraketami, radar má stát v České republice. Hlavní smlouvu o radaru už ministři zahraničí Spojených států a ČR podepsali v Praze začátkem července .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám