Hlavní obsah

Topolánek měl tajně vyjednávat se Zemanem

Aktualizováno

Koncem června se měli sejít na Vysočině u Miloše Zemana premiér Mirek Topolánek (ODS) s Markem Dalíkem a Miroslavem Šloufem. Jednat měli o podpoře dalších poslanců ČSSD Topolánkově vládě. Předseda ČSSD Jiří Paroubek pro ČT v úterý večer řekl, že o schůzce věděl již před několika týdny.

Foto: Stanislav Zbyněk , ČTK

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Informoval o tom server Týden.cz s tím, že informaci o schůzce, která se konala 27. června, potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. Obsah jednání podle serveru údajně nakonec vyzradil Topolánek sám. Na koncertě Olympiku v Prostějově se měl chlubit, že sehnal další dva přeběhlíky.

„Týden proti mně dlouhodobě vede cílenou kampaň a jejich informace se zatím ukázaly jako účelová lež a součást kampaně,“ reagoval pak z dovolené premiér Topolánek v SMS na dotaz Práva, zda se schůzka konala a jednalo se o přeběhlících.

Jiří Paroubek v úterý večer řekl, že o této schůzce věděl již před několika týdny, ale že s touto informací nechtěl přjít na veřejnost sám. "Nebudu to blíže komentovat, ale jsem rád, že to zveřejnil někdo jiný," řekl pro ČT Paroubek.

"Pro mě to není problém, schůzka nějakých pánů mezi sebou. Radši chci hovořit o programových prioritách strany," dodal šéf ČSSD.

Šlouf: Nebyl jsem u toho

„Mně už redaktor Týdne asi před čtrnácti dny na toto téma volal. Řekl jsem mu totéž, co řeknu i vám a co říkám ve všech jiných případech. Že všechny návštěvy u mne jsou soukromé, že o nich neposkytuji informace, včetně toho, zda se uskutečnily nebo neuskutečnily. Pouze dodávám, že vždy tyto návštěvy jsou z iniciativy těch druhých, nikoliv z iniciativy mé. A totéž bych vám řekl, i kdyby se na serveru Týdne objevila informace, že mne navštívil papež,“ řekl Zeman na dotaz Práva, zda se schůzka uskutečnila.

„Nevím to, nebyl jsem u toho,“ odpověděl pak Šlouf na otázku, zda na schůzce byl a zda o ní ví.

Zeman v pondělí v rozhovoru pro ČTuvedl, že nestojí za odchody některých poslanců ČSSD z poslaneckého klubu. „O jejich odchodech jsem se dovídal z televizních novin nebo ze zpráv,“ řekl Zeman k vystoupení z klubu ČSSD Miloše Melčáka, Michala Pohanky, Evžena Snítilého a Petra Wolfa.

Mohlo by jít například o poslance z Wolfova Moravskoslezského kraje Jaromíra Chalupu. Česká televize mluvila i o Karlu Šplíchalovi, Haně Šedivé a Miroslavu Svobodovi.

„Takové spekulace, já to určitě nebudu,“ odmítl to ale Chalupa, podle kterého se Wolf dopustil zrady. „Zradit není tak jednoduché a něco se musí stát, aby člověk zradil. Jestli se v jeho případě něco stalo, že musel toto udělat, tak já tam nevidím žádné důvody,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám