Hlavní obsah

Rwanda obvinila Francii z podílu na genocidě

Novinky, BBC, rei
KIGALI

Rwanda v úterý obvinila Francii z aktivní role při genocidě z roku 1994. Vládní zpráva uvádí, že Francie věděla o přípravách čistek a pomáhala vycvičit milice etnika Hutu, které rozpoutaly masakr, při němž přišlo o život asi 800 000 lidí. Vládní vyšetřovatelé rovněž obvinili francouzské vojáky z přímého podílu na zabíjení.

Foto: Profimedia.cz

Při genocidě ve Rwandě zemřelo na 800 000 lidí.

Článek

Zpráva viní přední francouzské armádní i politické představitele, včetně bývalého premiéra Dominiquea de Villepina a exprezidenta Françoise Mitterranda. Rwanda obviňuje Francii z vyzbrojování a cvičení milicí Hutuů a neochoty spolupracovat při vyšetřování genocidy.

Francie v minulosti opakovaně jakoukoliv vinu odmítla. Její vojáci prý v rámci mise OSN pomáhali civilisty chránit. Ministr zahraničí Bernard Kouchner však přiznal některé politické chyby.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou napjaté od roku 2006, kdy francouzský soudce nařkl rwandského prezidenta Paula Kagameho z podílu na zřícení letadla s tehdejší hlavou státu Juvénalem Habyarimanaou - incidentu, který je považován za rozbušku tříměsíčního zabíjení. Kagame nařčení odmítá. Hayarimanau z etnika Hutu prý zabili extremisté z vlastních řad, kteří hledali záminku k útoku.

Rwandští vyšetřovatelé pracovali na zprávě téměř dva roky. Pětisetstránkový dokument založený na výpovědi stovek svědků dostala vláda na stůl loni v listopadu, zveřejněn byl až nyní.

Během sto dní střetů mezi Hutui a Tutsii zemřelo ve Rwandě před čtrnácti lety na 800 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám