Hlavní obsah

Kontroloři na tržnici v Brně objevili padělatelskou dílnu

BRNO
Aktualizováno

Kontroloři v brněnské tržnici v ulici Olomoucká v sobotu odhalili padělatelskou dílnu. Zároveň při kontrole, která trvá od pátku, zabavili zboží v hodnotě přes 100 milionů korun. ČTK to řekla ředitelka jihomoravské pobočky České obchodní inspekce Jarmila Vašulková.

Článek

Zabavené zboží zaplnilo již několik kamionů. Jeho přesnou hodnotu vyčíslí inspektoři až po skončení akce. V tržnici, která je od pátku hermeticky uzavřena, by měli být až do sobotního večera.

Kontroloři navíc odhalili špatné hygienické podmínky v části tržnice, kde se prodávají potraviny. Proto příští týden zavolají hygieniky a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Odhalení padělatelské dílny je pro ČOI velkým úspěchem, na jižní Moravě se to v několika posledních letech nepodařilo.

Cizinecká policie zadržela v pátek pět lidí, po jednom z nich pátrala celostátně, další nebyly schopny prokázat svou totožnost nebo mařily výkon úředního rozhodnutí. Kontroloři navíc odhalili špatné hygienické podmínky v části tržnice, kde se prodávají potraviny. Proto příští týden zavolají hygieniky a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Kontroly pokračovaly i přes noc

Kontroloři byli v tržnici, která je nyní hermeticky uzavřena, i přes noc. Do pátečního večera prohlíželi stánky, které jejich majitelé dobrovolně otevřeli. Bylo to zhruba 60 procent prodejců, odhadla Vašulková. Po 21:00 ale musela policie začít zámky od stánků odrážet. "Většina z nich byla plná padělků," uvedla ředitelka s tím, že přesnou hodnotu zabaveného zboží zatím nelze odhadnout.

V Olomoucké ulici jsou dvě tržnice se stovkami stánků, které slouží jako velkosklady. Nenakupuje v nich veřejnost, ale přímo vietnamští prodejci, kteří zbožím zásobují své stánky v republice. Napodobeniny se v nich vyskytují pravidelně. Mezi nejčastěji zabavené zboží patří obuv, textil a galanterie s falešnými logy známých značek. Novinkou jsou padělané motorové pily značky Husqvarna, sekačky na trávu a elektrická kladiva.

ČOI kontroluje pravidelně také stánkaře v asijské tržnici China Town v Hatích na Znojemsku. Před dvěma týdny tam při dvou víkendových raziích zabavila padělky za rekordní částku 24,5 milionu korun. Na celém českém trhu přitom ČOI v prvním čtvrtletí letošního roku zabavila padělky za 49 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám