Hlavní obsah

V Německu při unikátní operaci transplantovali muži obě paže

– MNICHOV

Při unikátní operaci, první svého druhu na světě, transplantovali němečtí lékaři 54letému pacientovi obě paže. Patnáctihodinový zákrok, na němž se podílelo 40 lidí z pěti zdravotnických týmů, se uskutečnil už minulý týden. O úspěšné operaci informovala klinika v Mnichově v pátek.

Článek

Německý farmář přišel o ruce před šesti lety, kdy mu je těsně pod rameny uřízla řezačka kukuřice. Po pár letech se začal zajímat o to, zda by mohli lékaři paže nějak nahradit a nakonec oslovil odborníky z Mnichova.

"Před zákrokem jsme mu popsali, že se bude muset potýkat s faktem, že má cizí ruce," řekl na tiskové konferenci plastický chirurg Edgar Biemer. Podle lékařů se ale muž s touto záležitostí vyrovnal statečně, a po operaci je dokonce za jejich výběr pochválil.

Ruce vhodné k transplantaci se hledaly dlouho - musely totiž co nejpřesněji odpovídat co do velikosti, stáří i barvy kůže. Vedoucí jednoho z operačních týmů, Christoph Höhnke, ale novinářům řekl, že nakonec vše běželo přesně podle předem daného scénáře.

Samotná operace je pro 54letého pacienta teprve začátkem dlouhé cesty. Ačkoli lékaři paže fyzicky připojili a obnovili tok krve, nemá muž v rukou zatím cit a nemůže je ovládat. Nervy mu totiž budou dorůstat postupně a s dobrou rehabilitací si nové končetiny "užije" nejdříve za dva roky. Potíže může způsobit i imunitní systém, který může na cizí "součásti" v těle špatně zareagovat. Kritickým momentem bude hojení kostí a především spojování kostní dřeně.

Už nyní ale mají chirurgové z náročného zákroku dobrý pocit. Jeden z milých zážitků popsal doktor Höhnke. "Manželka vzala pacienta spontánně za ruce a řekla: ´Vypadají úplně jako ty tvoje´".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám