Hlavní obsah

Americký vědec podezřelý z rozesílání antraxu se zabil

Novinky, CNN, aš, Los Angeles Times
LOS ANGELES

Americký biolog Bruce E. Ivins spáchal sebevraždu těsně před zveřejněním výsledků vyšetřování, kdo posílal dopisy s antraxem na konci roku 2001. Hlavním podezřelým byl právě 62letý vědec, který po osmnáct let pracoval ve vládních laboratořích pro ochranu před biologickými látkami ve Fort Detrick. Armáda ho před lety vyznamenala a on sám pomáhal FBI vyšetřovat vzorky antraxu z dopisů.

Článek

Ivins zemřel v úterý v nemocnici v marylandském Fredericku. Podle pátečního vydání listu Los Angeles Times spáchal sebevraždu. Jeden jeho nejmenovaný kolega uvedl, že si vzal velkou dávku léku tylenol smíchaného s kodeinem. Jeho rodina to odmítla potvrdit stejně jako ministerstvo spravedlnosti a federální vyšetřovací úřad FBI.

Při útocích dopisy s antraxem proti zákonodárcům z Kongresu, jeho zaměstnancům i médiím v New Yorku a na Floridě, zemřelo pět lidí. Dalších 17 osob se muselo léčit. Dopisy s antraxem podniknuté po teroristických útocích z 11. září vyděsily celé Spojené státy.

Původní podezřelý byl odškodněn

FBI se původně zajímala o Stevena Hatfilla, později však svůj zájem přesunula na Ivinse, který selhal při zkoumání vzorků z dopisů a za pět měsíců nevypracoval zprávu. Hatfilllovi dokonce vláda vyplatila odškodné ve výši 5,8 miliónu dolarů za to, že zveřejnila jeho jméno jako podezřelého a tím porušila jeho práva na ochranu soukromí.

Když byla na konci června zveřejněna dohoda vlády s Hatfillem, upadl podle kolegů Ivins, který pocházel z Libanonu, do depresí, s nimiž se začal léčit. Údajně chtěl spáchat i sebevraždu. FBI totiž současně oznámila, že se čeká průlom v případu, ba který nasadila nové vyšetřovatele.  

Rodinní příslušníci a policisté ho vyvedli z vojenského výzkumného ústavu a měl zakázán vstup do laboratoří. Byl tlačen, aby odešel do předčasného důchodu.

Ivins dostal cenu ministerstva

Ivins a dva jeho kolegové přitom dostali v roce 2003 nejvyšší vyznamenání ministerstva obrany pro civilní pracovníky za to, že vyřešil problémy s vakcínou proti antraxu. Vakcínu dostávala armáda od roku 1997, ale velmi rychle ztrácela účinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám