Hlavní obsah

Karadžić stanul poprvé před soudem

Novinky, rei
HAAG
Aktualizováno

U Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu začalo ve čtvrtek slyšení s někdejším bosenskosrbským předákem Radovanem Karadžičem, který čelí obvinění z válečných zločinů. Karadžić naznačil, že mu Američané v polovině 90. let slíbili beztrestnost za to, že se stáhne do ústraní. Další slyšení bylo naplánováno za měsíc, protože vyšlo najevo, že žalobce zvažuje přípravu dalšího obvinění.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Radovan Karadžić u soudu v Haagu

Článek

Karadžić si nejprve vyslechl výtah obvinění, která byla vůči němu vznesena, především z genocidy, zločinů proti lidskosti a porušování ženevských konvencí, jichž se podle žalobců dopustil během občanské války v Bosně v letech 1992 až 1995.

„Nevěřím, že je někdo, kdo by nevěděl, že jsem tady“. (Karadžić na otázku, zda jeho příbuzní vědí o jeho procesu)

Karadžić odmítl, aby mu obvinění byla přečtena v plném rozsahu. Dodal ale, že chce, aby byl seznámen i s novým obviněním, které údajně obžaloba chystá. To zaskočilo i soudce, který o žádném dalším obvinění nevěděl. Obrátil se proto na žalobce, jenž to potvrdil s tím, že podrobnosti zatím nemůže zmínit. Později vyšlo najevo, že by mohlo jít jen o úpravu jednoho ze stávajících obvinění. Soudce Karadžičovi vysvětlil, že se o obvinění dozví po jeho předložení obžalobou.

Domníval jsem se, že se rozumí samo sebou, že se budu hájit sám. (Radovan Karadžić v Haagu)

Karadžić se tedy, vzhledem k tomu, že nezná plný rozsah obvinění, nevyjádřil, zda se cítí vinen či nikoliv. Obžaloba má nyní 30 dní na případné doplnění obvinění a Karadžić souhlasil, že se k nim vyjádří při dalším stání v pátek 29. srpna odpoledne. Soudce doplnil, že do té doby Karadžić zůstane ve vazbě, přičemž má právo požádat o dočasné propuštění.

Američané měli slibovat beztrestnost za stažení

Soudce se pak Karadžiče otázal, zda chce něco doplnit. Karadžić řekl, že má připravený čtyřstránkový dokument připomínek. Soudce vysvětlil, že připomínky mohou být veřejně projednávány jindy, uzná-li soudní komora jejich procedurální bezzávadnost, zamítl přečtení celého textu a dal obviněnému dvě minuty na shrnutí.

Karadžić uvedl, že byl v Bělehradě nelegálně zatčen civilisty a tři dny držen na neznámém místě, aniž by mohl o sobě dát vědět přátelům, kteří ho hledali.

„Nezpochybňuji soud, ale chci ukázat, proč zde jsem až nyní, a ne v roce 1997 či 1998, kdy jsem se zde chtěl objevit, ale hrozila mi likvidace, protože jsem se dohodl. Roku 1996 mí zplnomocnění zástupci a ministři dostali nabídku Richarda Holbrooka (americký diplomat, jenž stál u Daytonské mírové smlouvy, pozn. red.) - měl jsem se stáhnout z veřejného života a učinit určitá gesta výměnou za závazky USA,“ řekl Karadžić v narážce na to, že se stáhl do ústraní výměnou za beztrestnost. Dodal, že teď má strach, že americká strana usiluje o jeho život, soud má proběhnout rychle a bude nespravedlivý.

„Jsem znepokojen, bojím se o svůj život. Týká se to toho, že to má být rychle vyřešeno. Doufám, že soud ode mě převezme tento čtyřstránkový dokument teď,“ řekl. Soudce mu zopakoval, že veřejné projednávání připomínek posoudí komora.

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Výběr článků

Načítám