Hlavní obsah

Třetí míza pro Windows XP: Software pro rychlejší chod Windows

Starý operační systém Windows XP dostal poslední velký opravný balík – Service Pack 3. Podívali jsme se, zda stojí za to jej instalovat. Nevynechali jsme ani jiné způsoby vylepšení už sedm let starých Oken. Počítače velmi rychle zastarávají. Loni je koupíte a o rok nato, abyste jim rezervovali stolek v Národním muzeu. S programy je situace ještě horší.

Článek

Proto je s podivem, že se na trhu a na discích osobních počítačů udržel operační systém Windows XP celých sedm let. A stále se nechystá odejít do důchodu, i když Microsoft oficiálně ukončil jeho prodej k 30. červnu.

Podporovat jej ale bude do dubna 2009, prodloužená pomoc pro firmy pak poběží až do roku 2014. Není tomu tak dávno, co pro starý systém uvolnil i masivní opravný balík známý jako SP3.

SP2 dala nové věci, trojka ne

Zatímco ale jeho předcházející verze (SP2) dala Windows nové funkce (vestavěný firewall a centrum zabezpečení), nepřidává SP3 zhola nic nového. Přesto je dobré jej mít. Proč? Protože se jedná o souhrný balík všech oprav, které kdy Microsoft pro XP vydal. V uceleném souboru tak nalezneme kolem 1000 různých dodatků. Jejich cílem je zvýšit výkon systému, jeho bezpečnost a v neposlední řadě i stabilitu.

Ale jako každá větší aktualizace (od Microsoftu), i s instalací asi 310 MB balíku SP3 jsou spojeny určité problémy. Předně je vhodný minimálně pro Windows XP s opravou SP1. Stáhnout si jej můžete jak z webu Microsoftu, tak přes automatické aktualizace (služba Windows Update).

Před jeho instalací ale nezapomeňte zálohovat všechny důležité soubory a nastavení. Někteří uživatelé si totiž po nahrání SP3 do počítače stěžovali na to, že se nemohou dostat do systému ke svým datům. Řešení? Úplná reinstalace PC. Výsledek? Totální ztráta dat.

Omlazený Windows vypadá stejně

Systém Windows XP s novým třetím servisním balíčkem od toho starého nepoznáte. Vizuálně se neliší. Jen v záložce „Vlastnosti systému“ naleznete nápis Service Pack 3. Pokročilejší uživatelé ale ocení bezpečenější síťovou komunikaci (důkladněji chráněna je i ta bezdrátová) nebo lepší administrační podmínky.

Výtky k SP3 ale zůstavají a nejsou malé. Microsoft jej sice nacpal všemožnými opravami, ale na jiné důležité věci, které dostala novější Vista, záměrně zapomněl. Ani třetí servisní balíček tak nevnesl do ikspéček prohlížeč Internet Explorer 7 (nevadí, stáhneme si Firefox z mozilla.com).

Není přítomen ani bezpečnostní program Windows Defender. Ten ale snadno najdeme na webu Microsoftu. Proti virům sice moc účinný není, ale přeci je lepší než nic. Dále chybí v pořadí jedenáctý Windows Media Player (multimediální přehrávač, který nahradíme lepší aplikací MV2 Player) a grafické rozhraní DirectX 10.

Hráči tak zaplakali, protože s DX 10 jsou nové gamesky zase o něco hezčí. Poslední knihovny DirectX 10 už ničím nenahradíme. Fandové moderních her proto spárům Visty nejspíš neutečou. (EOM).

Ashampoo StartUp Tuner 2

Perfektní, řeknete si. Hned po startu počítače mám v liště funkční komunikátor, v paměti nahraný Photoshop i Word a mimo nich celou řadu dalších programů. Ale je to vůbec nutné?

Podle nás jste spíše nedali pozor při instalaci a nechali si programy zbytečně zaplevelit paměť počítače, a to hned po jeho spuštění. Stroj proto nabíhá mnohem déle, než by měl. Ashampoo vám s odstraněním nadbytečných programů a služeb pomůže.

Kladyschopný program
Záporyneumí česky, nutná registrace

Recuva

Zdarma vyvíjená aplikace pro Windows pro obnovu smazaných dat. Hodí se nejen tehdy, pokud jste data smazali náhodně z disku a vysypali z koše. Ale i v případech, kdy byly soubory poškozeny náhlým výpadkem proudu nebo dokonce počítačovými viry. Recuva může být použita rovněž pro záchranu dat smazaných z MP3 přehrávačů nebo paměťových karet.

Kladyschopný pomocník
Záporyjako řada jemu podobných programů není 100% spolehlivý

Revo Uninstaller

Odebrání programů přes standardní funkce Windows občas selže. A smazání daných souborů z disku většinou nestačí. Aplikace, kterou už nechceme, může být rozeseta po celém počítači, zažraná v registrech. Co dělat?

Pomoci může nástroj Revo. Vyhledá si data související s odebíraným programem a poté je bezchybně smaže. Ale dávejme na jeho práci dobrý pozor! Revo může s klidným srdcem odstranit i knihovny jiných programů, které by pak nefungovaly. Proto je nutné jeho činnost dobře hlídat.

Kladypro odinstalaci ve Windows jeden z nejlepších programů
Záporynemůžeme mu stoprocentně důvěřovat

Spamihilator

Spamihilator pracuje mezi vaším emailovým klientem a internetem. Prověřuje každý příchozí email. Na pozadí filtruje nevyžádané zprávy (spam). Obsahuje poměrně inteligentní spam filtr, který můžeme dokonce sami učit.

V rozpoznávání spamu je tak Spamihilator stále lepší a lepší. Program je možné propojit s celou řadou aplikací. Jmenujme Outlook 2000/XP/2003/Express, Eudora, Mozilla Thunderbird, nebo IncrediMail…

Kladyjednoduchá aplikace s dobrou funkčností
Záporyjako každý spamfiltr, i on se občas splete a nepustí „správnou“ poštu

CCleaner

Registry Windows, to je kapitola sama pro sebe. Zanedlouho po čisté instalaci systému jsou zaneřáděné až běda. Naštěstí existují programy, které je dokáží vyčistit. Jedním z nich je i CCleaner.

Aplikace důkladně prověří registry, nalezené chyby pojmenuje a opraví. Před použitím jeho funkcí určitě nezapomeňte registry zálohovat. CCleaner tuto možnost ostatně sám nabídne.

Kladypočítač bude díky CCleaneru opět rychlejší
Záporypromazávat registry doporučujeme pouze zkušenějším uživatelům

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám