Hlavní obsah

Olmert odstoupí z funkce premiéra Izraele

Ha´arec, Novinky, CNN, fia, rei
JERUZALÉM

Předseda izraelské vlády Ehud Olmert ve středu oznámil, že hodlá v září odstoupit z premiérské funkce, a to poté, co jeho strana Kadima (Vpřed) vybere nového předsedu. Olmert sám se volby šéfa strany nezúčastní.

Článek

Olmert byl v uplynulých týdnech po vytrvalým tlakem a v souvislosti s nařčení z korupce vyzýván k rezignaci. K odstoupení ho mimo jiné vyzval i ministr obrany a šéf koaliční Strany práce Ehud Barak.

O Olmertův post usiluje hned několik kabinetních ministrů z Kadimy.

Premiér ve středečním prohlášení uvedl, že se hodlá od nařčení z úplatkářství očistit a vypočítával úspěchy své vlády, mezi něž zahrnul posílení bezpečnostních složek.

Šeky odmítal

Olmert je podezřelý, že během působení v úřadu jeruzalémského starosty a později jako ministr přijal úplatky od amerického obchodníka. Předseda vlády přiznal, že od Morrise Talanského přijal sponzorské dary, které ale soukromě nezneužíval, nýbrž je předával státnímu zástupci a bývalému právnímu partnerovi Urimu Messerovi.

Také Talansky izraelským vyšetřovatelům opakovaně řekl, že se nedělo nic nelegálního. Newyorský bankéř v úterý před soudem vypověděl, že v patnáctiletém období od od počátku 90. let vyplatil Olmertovi na 150 000 dolarů. Peníze předával v hotovosti, šeky Olmert odmítal.

Před pár dny policie premiéra navíc obvinila z podvodu a zahájila vyšetřování, zda v minulosti nežádal duplicitně proplacení cestovních výdajů.

Olmert je jedním z nejméně populárních politiků v Izraeli, jeho odstoupení si přejí dvě třetiny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám