Hlavní obsah

Karadžičův právník: žádné odvolání jsme neposílali

Novinky, rei
BĚLEHRAD

Právník někdejšího bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče, který byl ve středu vydán do Haagu Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), uvedl, že odvolání, na něž se původně před vydáním čekalo, nikdy neodeslal. Řekl to v rozhovoru pro BBC.

Článek

Goran Petroněvić, který se k právním zástupcům Karadžiče připojil v úterý, přiznal, že zprávy o odvolání, které mělo být odesláno poštou, byly úskokem k získání více času pro návštěvu Karadžičových příbuzných ve vazbě. Dodal, že rodině se k zadrženému dostat nepodařilo.

Karadžić, který má před ICTY čelit 11 obviněním z genocidy, zločinů proti lidskosti a porušování ženevských konvencí, jichž se údajně dopustil během občanské války v Bosně, byl po třináctiletém útěku před spravedlností dopaden v srbské metropoli minulý týden.

Jeho právník avizoval odvolání proti vydání a srbské úřady na něj do středečního rána čekaly. Nakonec o přepravě Karadžiče do Haagu rozhodla srbská ministryně spravedlnosti Sněžana Malovičová, a to v souladu se zákonem definujícím spolupráci Srbska a ICTY v oblasti potrestání válečných zločinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám