Hlavní obsah

VIDEO: Karadžić byl přepraven do věznice v Haagu, před soudem stane ve čtvrtek

• Aktualizováno

Bývalý bosenskosrbský prezident Radovan Karadžić byl ve středu ráno dopraven do věznice Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), která je na předměstí Haagu Scheveningen. Karadžić má před soudem poprvé stanout ve čtvrtek. Muže podezřelého ze zločinů proti lidskosti a válečných zločinů přivezlo ze Srbska do Nizozemska kolem 06:15 srbské vládní letadlo.

Foto: Reuters

Vrtulník převáží Radovana Karadžič do vězení v Haagu.

Článek

Vrchní žalobce ICTY Serge Brammertz řekl, že zatčení a vydání Karadžiče je významným úspěchem spolupráce Srbska s ICTY, která ale musí pokračovat.

EU, která dobrou spoluprácí Bělehradu s ICTY podmiňuje své další sbližování se Srbskem, uvítala převoz Karadžiče do Haagu, ale očekává zatčení dalších hledaných osob. "EU vyzývá Srbsko, aby pokračovalo v této cestě a našlo a převezlo do Haagu dva poslední obviněné, kteří stále unikají," uvedlo v prohlášení francouzské předsednictví unie.

Brammertz řekl, že zatím nehodlá nově vyhodnocovat spolupráci Bělehradu v době, kdy EU požaduje jeho "plnou spolupráci" s ICTY. Práce tribunálu podle něj nebude hotova, dokud nebudou zadrženy i dvě zbylé hledané osoby.

Stále na útěku je především bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić (65) exprezident samozvané Republiky srbská Krajina chorvatských Srbů Goran Hadžić (49). 

Na letišti očekávala Karadžiče silná policejní asistence, do zadržovacího střediska ve Scheveningenu ho dopravil vrtulník.

O vydání informoval také srbský vládní zdroj. Konvoj černých vozidel s tmavými skly vyjel z objektu bělehradského soudu asi v 03:45 SELČ.

Auto vezoucí Radovana Karadžiče ze soudní budovy v Bělehradě.foto: Reuters

Karadžić, který má před ICTY čelit 11 obviněním z genocidy, zločinů proti lidskosti a porušování ženevských konvencí, jichž se údajně dopustil během občanské války v Bosně, byl po jedenáctiletém útěku před spravedlností dopaden v srbské metropoli minulý týden.

Letadlo s Radovanem Karadžičem na záběrech CNN přistává v Nizozemsku.foto: CNN

Rozhodla srbská ministryně spravedlnosti

V Haagu by se měl zodpovídat mimo jiné i z podílu na masakru 8000 bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici v roce 1995. Tento zločin je označován za největší masakr civilistů v Evropě od druhé světové války.

Letadlo s Radovanem Karadžičem na palubě přistálo časně ráno v Rotterdamu.foto: Reuters

O přepravě Karadžiče do Haagu rozhodla srbská ministryně spravedlnosti Sněžana Malovičová, a to v souladu se zákonem definujícím spolupráci Srbska a ICTY v oblasti potrestání válečných zločinců, upřesnila agentura Beta. Nečekalo se tedy na odvolání Karadžičova právníka, které mohlo přinést průtahy ve vydání.

Současný a dávný snímek Radovana Karadžiče

Při demonstraci v Bělehradě 50 zraněných

Podle agentury AFP se zatím nepodařilo kontaktovat srbské ministerstvo spravedlnosti, aby informace o vydání Karadžiče ICTY potvrdilo.

Bělehradská televizní stanice B92 krátce po půlnoci citovala Karadžičova obhájce Svetozara Vujačiče, který tvrdil, že neví, kdy má být jeho klient dopraven do Nizozemska.

Ještě v úterý pozdě večer se v centru Bělehradu sešla nacionalisticky laděná demonstrace na Karadžičovu podporu. Protestu proti jeho plánovanému vydání ICTY se zúčastnilo asi 10 000 radikálů. Demonstraci provázely potyčky s policií, téměř 50 osob utrpělo při střetech zranění, dva lidé museli být hospitalizováni.

Vydání Karadžiče do Haagu má klíčový význam pro těsnější vztahy mezi Bělehradem a Evropskou unií. Jeho dopadení je považováno za jasný prozápadní signál nové srbské vlády, která se ujala úřadu začátkem tohoto měsíce.

Karadžičův právní tým se snažil jeho vydání ICTY co nejvíce oddálit protahováním odvolací procedury, a to i s vědomím, že předání mandanta do Haagu se nepodaří zabránit.

Reklama

Související články

Karadžić měl i svou webovou stránku

„Jsme energetické bytosti. Mnohé naše energetické procesy, na nichž závisí všechny funkce našeho organismu, se odvíjejí pod vlivem vyšších energií... Proudí...

Výběr článků

Načítám