Hlavní obsah

Indický soud propustil české entomology z vazby

• Aktualizováno
Novinky, rei

Dva čeští entomologové, kteří byli zadrženi v Indii, budou propuštěni během dvou hodin. Novinkám to potvrdil velvyslanec České republiky v Indii Hynek Kmoníček.

Článek

„Oba pánové budou propuštěni dnes odpoledne za podmínek, že se budou dvakrát týdně hlásit na policii, přičemž jejich pasy zůstávají v držení indické strany,“ řekl Kmoníček s tím, že nebyla stanovena žádná finanční kauce a vědci byli propuštěni na základě záruky českého úřadu.

Indická strana má na předložení případné obžaloby šedesát dnů, přičemž třicet už uplynulo a zbývá tedy měsíc. V případě obžaloby a soudu hrozí vědcům za porušení zákona na ochranu přírody vězení od dvou do sedmi let.

Podle Kmoníčka jsou obvinění, že vědci pašovali brouky do Číny a dalších zemí, absurdní a česká strana přijímá pouze obvinění ze sběru bez povolení. „Je to jako když policie zastaví řidiče, který zrovna u sebe nemá řidičský průkaz,“ dodal velvyslanec.

Indové: Češi byli součástí pašerácké sítě

Dvaapadesátiletý Kučera a jednapadesátiletý Švácha byli koncem června zadrženi poblíž národního parku Singalila u Dárdžilingu ve svazovém státě Bangla, protože neměli oficiální povolení ke sběru hmyzu. Měli u sebe více než padesát druhů larev motýlů a dalších vzácných druhů hmyzu.

Vědci podle indických úřadů byli přes internet v kontaktu s lidmi z různých zemí a nabízeli vzácné druhy na prodej. Oba entomologové se hájí, že hmyz sbírali za vědeckými účely a do osobních sbírek.

Člen České entomologické společnosti Vladislav Malý je přesvědčen, že oba vědci se dostali v Indii do politické hry, která může vyústit až v jejich exemplární potrestání. Malý se ohradil i proti údajným důkazům v neprospěch entomologů.

„Vše je postavené na lžích. Oba nesbírali hmyz v národním parku. Chytali ho ve vesnicích a na cestách. Jejich výslech v době zadržení trval do půlnoci a poté jim dali k podepsání dvacet čistých papírů, které bohužel podepsali,“ uvedl Malý.

Reklama

Výběr článků

Načítám