Hlavní obsah

VIDEO: Klára Mauerová - zcela zlomená žena

– BRNO • Aktualizováno
Právo, Novinky, pko, jac, pno

Matka dvou týraných chlapců Klára Mauerová se s postupujícím projednáváním tzv. kuřimského případu jeví jako zcela zlomená žena. Přišla o všechny jistoty, pod vlivem promyšlené manipulace tzv. doktora, ve skutečnosti její sestry Kateřiny, byla postupně zbavena všech kontaktů s vlastními rodiči či sestrou Gabrielou.

Článek

Ve vazbě postupně poznala, že neexistovala ani žádná týraná dívka Anička a že to ubohé stvoření, které hýčkala tolik nocí v náruči, byla vlastně dospělá žena Barbora Škrlová, hrající mistrně svoji roli.

Přišla o všechny iluze, ale stále se ještě snaží najít nějaké racionální zdůvodnění. V pláči se ptá herce Viktora Skály, který byl ve stejné době podle výpisu z telefonních hovorů v čilém kontaktu s Kateřinou, proč to všechno bylo. Čeká slova vysvětlení, vždyť Viktor byl Katce tak blízký. Čeká však marně.

„Kláro, já tomu vůbec nerozumím. Já jsem si také svoje za rok vytrpěl. Mně je vás strašně líto, vůbec nechápu okolnosti toho všeho. Nemám pro to vysvětlení,“ odpovídá herec, jehož dcera zastoupila Barboru Škrlovou při odběru DNA pro potřebu získání nové identity pro fiktivní Aničku.

Stejné odpovědi dostává i odjinud. Nikdo nic neví, nikdo netušil, nepamatuje si. Snad jen Kateřina a Barbora to dobře vědí, ale ty u soudu nepromluví.

Obžalovaná lékařka: Péče Kláry o chlapce byla příkladná

Soud se ve čtvrtek odpoledne věnoval výslechům dalších svědků. Vypovídala například lékařka Milana Smékalová, která je u brněnského městského soudu obžalovaná z neoznámení trestného činu. Řekla, že péče Kláry o chlapce byla příkladná. „Na chlapcích nebyly žádné podlitiny nebo poranění napovídající týrání,“ řekla lékařka.

Lékařka Milana Smékalové přichází k soudufoto: ČTK/Igor Šefr

Psycholožka Klokánku Alice Studníčková hovořila před soudem o prvním setkání s Aničkou. „Můj první dojem z Aničky byl ten, že musela projít něčím strašným, uhýbala očnímu kontaktu, neustále se držela Kateřiny,“ řekla.

K výslechu přišel ve čtvrtek i herec Viktor Skála: „O tom, že si Kateřina půjčila naši dceru na stěry DNA jsem se dozvěděl od Kateřiny. Když mi to říkala, tak se velmi omlouvala a plakala, ale nebyla schopná mi vysvětlit, proč to udělala. Vůbec té kauze nerozumím,“ řekl Skála.

„S dcerou jsme se bavili o tom, proč jí odebírali DNA a ona řekla, že Kateřina jí řekla, že je to nějaká hra a že nám to nesmí říct. Kateřina zneužívala naší důvěry. Jak jsem ty lidi z kauzy znal, tak jsem je asi neznal,“ pokračoval Skála .

Herec Viktor Skála u soudu.foto: Právo/Jan Chmelíček

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám