Hlavní obsah

Američan zemřel po devíti zásazích policejním taserem

WINNFIELD
Aktualizováno

Ve Spojených státech nepřežil mladík policejní zatčení, při němž policista opakovaně použil taser. Muž podezřelý z přechovávání kokainu dostal devět zásahů. Policistovi hrozí za zákrok vězení, neboť soudní lékaři událost vyhodnotili jako zabití. Mladík přestal reagovat po sedmém zásahu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Policie 21letého Barona Pikese zatýkala v polovině ledna před nákupním centrem v louisianském Winnfieldu. Koroner uvedl, že mladík mohl být mrtvý ještě před posledními dvěma zásahy padesáti tisíci voltů.

Prvních šest šoků měl Pikes dostat během tří minut. Poté se policistům podařilo dostat ho do auta, kde od Scotta Nugenta obdržel další zásah přímo do hrudi. Na další dva nereagoval, čehož si ostatní policisté všimli.

Policista byl mezitím ze služby propuštěn a o jeho trestním stíhání se má rozhodnout brzy. Podle jeho právníka však při pacifikování silnějšího a těžšího muže postupoval podle předpisů. Zákrok prý navíc probíhal ve stísněných podmínkách. Soudní znalci argumentují, že podezřelý měl pouta už v době, kdy dostal první zásah, protože nevyslyšel výzvy a nechtěl se zvednout ze země.

Incident vyvolal v malém provinčním městě pouliční protesty Afroameričanů, kteří se domnívali, že zákrok bělošského policisty vůči podezřelému černochovi měl rasový podtext. Policie to odmítla. Nugent se proti propuštění z policejních řad odvolal.

V Manitobě zemřel po zásahu taserem 17letý mladík

Další oběť si vyžádalo použití taseru ve Winnipegu v kanadské provincii Manitoba, kde v úterý zemřel sedmnáctiletý mladík poté, co jej policista při konfrontaci zasáhl takzvaným taserem. Ve středu o tom informovala agentura AP.

Mladík se údajně vloupal ve Winnipegu do auta, které vykradl. Byl však spatřen dvěma lidmi, kteří ho pronásledovali a pak zavolali policisty. Podle mluvčí winnipežské policie Jacqueline Chaputové zasáhli policisté proti mladíkovi taserem poté, co muž nereagoval na výzvy, ať odhodí nůž.

Mladík byl pak v kritické odvezen do nemocnice, kde v úterý v noci místního času zemřel.

Kanadská policie je pod drobnohledem médií a veřejnosti kvůli používání taseru od minulého října, kdy kanadský policista zasáhl na letišti ve Vancouveru paralyzérem proti čtyřicetiletému polskému přistěhovalci, jenž několik hodin poté zemřel. Od té doby v Kanadě zemřelo kvůli použití paralyzéru několik dalších osob.

TASER

:: Paralyzér, který omračuje pomocí silného elektrického výboje.

:: Elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je tedy při plném vědomí, vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

:: U některých lidí nicméně může vyvolat srdeční arytmii, někdy až infarkt.

:: OSN v roce 2007 označila používání elektrických paralyzérů za formu mučení.

V červnu kanadská policie přislíbila, že používání taseru omezí. Reagovala tak na zprávu úřadu pro dohled nad kanadskou federální policií, podle níž policisté používají taser příliš často. Úřad zároveň pohrozil, že zbraň zakáže, pokud ji ochránci pořádku nebudou používat přiměřeně a jen ve výjimečných případech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám