Hlavní obsah

Karadžiče měla krýt tajná služba i expremiér Koštunica

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Podle bývalého šéfa francouzské tajné služby Philippa Rondota bylo zatknutí Karadžiče už několikrát velmi blízko, ten však prý vždy "o vlásek" unikl. Z podílu na maření pokusů o Karadžičovo dopadení obvinil i bývalého jugoslávského prezidenta a pozdějšího srbského premiéra Vojislava Koštunicu. Podle srbského ministra vnitra Karadžiče kryla tajná služba.

Článek

"Chyběl nám souhlas bývalého premiéra Vojislava Koštunici a nemohli jsme ani odposlouchávat Karadžičovy telefony. To byly naše největší problémy," řekl Rondot pařížskému listu Le Figaro.

Expremiér Koštunica se nikdy netajil svým negativním postojem k tribunálu v Haagu, který soudí válečné zločince z balkánského konfliktu z 90. let, a jenž má soudit také Karadžiče.

Bodyguard si zradu rozmyslel

Blízko dopadení byl Karadžić například v roce 1999, tedy ještě za vlády prezidenta Slobodana Miloševiče, když se zdržoval v Bosně. Francouzské tajné službě a americké CIA se tehdy podařilo získat jednoho z jeho strážců jako agenta. "V poslední chvíli si však tento muž vše rozmyslel a odmítl svého šéfa zradit,“ řekl Rondot.

V lednu 2000 se zase podařilo lokalizovat Karadžiče prostřednictvím telefonního hovoru. Když však francouzští vojáci sil SFOR dorazili na místo, byl už pryč.

Jeho nynější dopadení se podle Rondota zdařilo mj. i díky CIA, která provozuje v Bosně odposlouchávací stanici a má své agenty v bělehradských bezpečnostních kruzích.

Ministr: kryla ho tajná služba

Podle srbského ministra vnitra Ivici Dačiče kryla Karadžiče dlouhá léta srbská tajná služba. "Tajná služba jej kryla a tajná služba jej také předala,“ řekl Dačić bělehradskému bulvárnímu listu Press.

Radovan Karadžić

Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.

Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.

Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.

Obvinění a soudy

Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky. 

Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Většina komentátorů v Bělehradě se domnívá, že Karadžiče skutečně kryla srbská tajná služba. Bez ní by prý jen stěží mohl získat falešnou identitu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Výběr článků

Načítám