Hlavní obsah

Hasič ke kauze Kuřim: V Ondrově cele byl zápach a zvratky

Právo, Novinky, pko, pno, jac
BRNO
Aktualizováno

U Krajského soudu v Brně začalo ve středu před devátou hodinou ráno další kolo procesu v kauze týraných chlapců Ondřeje a Jakuba z Kuřimi. Přítomny jsou sestry Mauerovy, v soudní síni je i Jan Turek. Podle plánu má během dne vypovídat 14 svědků.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kateřina Mauerová u soudu

Článek

Jako první začala vypovídat svědkyně Anna Böhmová. „Byli jsme na kontrole v Paprsku, protože se tam v noci svítilo. Do jedné místnosti nás ale nepustili, jen jsem zahlédla na zemi kanape, ale pak nějaká žena, asi Hana Bašová, zabouchla dveře a křičela, že ruším terapii. Kateřina Mauerová mě od těch dveří taky odháněla,“ řekla před soudem Böhmová.

Policista: sestry jsme museli odtáhnout

K výpovědi přistoupil i policista Miroslav Gregor, který byl u osvobození Ondry v Kuřimi. „Sestry Mauerovy nám tvrdily, že od pokoje pod schody nemají klíče, tak jsme zavolali hasiče. Sestry se ale posadily před dveře a museli jsme je odtáhnout. Bylo tam i asi čtrnáctileté dítě, to mě kousalo, kopalo, lezlo po zemi,“ vypověděl policista.

"Anička do mne kopala, řvala, sešla totiž z prvního patra dolů. Dítě se přemísťovalo po čtyřech, ale když mne chtělo kopnout, tak si stouplo na dvě nohy. V komoře byly zbytky pásky, zápach, zvratky na zemi, výkaly, větrání to nemělo," doplnil Gregor.

Velitel hasičů byl u svázaného chlapce první

Před soudem vypovídal také velitel hasičů v Kuřimi Petr Hanák, který jeho slova potvrdil. „Do místnosti jsem vstoupil první, ležel tam nahý kluk svázaný lepící páskou. Ležel na holé zemi, byl tam zápach, zvratky,“ popsal první okamžiky po nalezení týraného Ondry.

"Byl tam zbytek rohlíku nebo knedlíku na zemi. Bylo to vedle toho chlapce, který ležel u dveří. Byl jsem to přímo já, kdo rozřezal pouta.

Popis zasahujícího hasiče:
"Viděl jsem zranění na zadečku chlapce, nějaké starší, čerstvá zranění jsem neviděl. Chlapec nic neříkal, když jsem vstoupil. Řekl jsem mu, aby se nebál, když jsem vytáhl nůž, abych mu přeřezal pouta. Ale on působil klidně, nezaplakal, bral to samozřejmě, jako by to byla nějaká hra. Kateřina říkala, že o tom vůbec nevěděla, že by tam nějaký chlapec byl".

Učitelka: Ondrův prospěch se zhoršil

Jako další vypovídala Zdeňka Hájková. Učitelka, která byla u přezkoušení Ondry v zimě 2007 a pak v létě, kdy už byl v Klokánku. „V zimě měl samé jedničky, ale byl bledý, mluvil tiše, přivedla ho Kateřina Mauerová. V létě, už v Klokánku, vypadal úplně jinak. Byl veselý, objímal nás, ale nepamatoval si na nás. Prospěch byl ale horší,“ řekla Hájková.

Matka týraných chlapců Klára Mauerová před středečním jednání soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

Do konce příštího týdne by měly vypovídat čtyři desítky svědků. Jedná se většinou o lidi blízké šestici obžalovaných, která chlapce podle obžaloby týrala. Svědci by mohli vnést světlo do otázky, zda v pozadí týrání stojí nějaká náboženská sekta.

Chlapcům je dnes osm a deset let. Podle obžaloby při týrání prožili nemilosrdné mučení, které zahrnovalo bití, řezání, pálení, topení, zavírání do klecí a psychické týrání. Mezi šesticí obžalovaných je i matka chlapců Klára Mauerová a teta Kateřina. Cílem mělo být zlomení chlapců, aby se z nich staly osoby ochotné poslechnout každý příkaz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám