Hlavní obsah

Karadžić před zatčením pracoval jako lékař pod falešným jménem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić, kterého v pondělí po 13 letech pátrání zatkli v Srbsku, pracoval v soukromém zdravotnickém zařízení v Bělehradě a pronásledovatele se mu dařilo zmást mimo jiné vousy a brýlemi. Vystupoval pod jménem Dragan Dabić, oznámily v úterý srbské úřady.

Článek

Pod jménem Dabić se hledaný válečný zločinec na privátní klinice věnoval alternativní medicíně. Privátní praxi měl v Novém Bělehradě poblíž místa, kde naposled bydlel, uvedl ministr informací Rasim Ljajić.

Vyšetřovatelé na tiskové konferenci v Bělehradě zveřejnili snímky Karadžiče z nedávné doby. Je na nich muž s bílými vlasy a vousy a s brýlemi. Dosud byl Karadžić na fotografiích oholen a jeho vlasy byly našedivělé.

Stále zůstávají neznámé okolnosti zatčení Karadžiče. Jeho právník uvedl, že ho zadrželi už před třemi dny při cestě hromadnou dopravou a následně ho drželi na neznámém místě.

Lídr bosenských Srbů Karadžić zmizel během války v roce 1996. Mimo jiné je viněn z toho, že se v roce 1995 podílel na masakru téměř 8000 Bosňáků, především muslimů, ve Srebrenici. Je také viněn z bombardování Sarajeva a z využití humanitárních pracovníků OSN jako živých štítů.

Jeho zatčení vyvolalo v Srbsku dvojí reakce, Západ zprávu o dopadení hledaného přivítal. Srbsko a haagský tribunál dál pátrají po bývalém generálovi Ratku Mladičovi. I on je viněn z masakru ve Srebrenici.

:. Karadžičovo zadržení provázejí oslavy i rozpaky. zdroj: Reuters/Stream.cz

Unikal třináct let

Karadžić pronásledovatelům unikal třináct let. V jejich průběhu se objevily různé zprávy a spekulace ohledně jeho pohybu. Neúspěšně se ho pokoušely zatknout v červenci 2001 speciální britské jednotky a o pár měsíců později i mírové síly SFOR.

Tehdejší bosenskosrbská prezidentka Biljana Plavšičová v roce 1997 uvedla, že Karadžić odmítl americký návrh, aby odešel do třetí země. Jeden jugoslávský týdeník pak napsal, že Karadžić utekl do Ruska. Francouzský Le Monde později uvedl, že si s manželkou koupil dům v Austrálii.

V roce 2000 byl Karadžić několikrát viděn ve Foče a pak u Han Pijesku, poté ve Visegrádu na pohřbu otce svého blízkého spolupracovníka Vojislava Maksimoviče. Další zprávy o Karadžičově přítomnosti vláda popírala, přiznala nicméně, že policie v minulosti pohyb Karadžiče zaznamenala.

Radovan Karadžić

Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.

Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.

Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.

Obvinění a soudy

Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky. 

Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Výběr článků

Načítám