Hlavní obsah

Yahoo ustupuje Icahnovi, dovolí mu vstoupit do správní rady

Americká internetová společnost Yahoo ustoupila tlaku aktivistického investora Carla Icahna a spolu s jeho dvěma společníky ho pustí k řízení firmy. Icahn usiluje o odvolání nejvyššího vedení Yahoo a o zásadní změny ve strategii firmy. Na nadcházející valné hromadě proto hrozil vážný střet. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

O Yahoo měla zájem softwarová společnost Microsoft, kterou ale vedení Yahoo odmítlo s tím, že nabízí příliš málo. Icahn byl nakloněn tomu, aby Yahoo začalo s Microsoftem znovu jednat, nynější dohoda mezi Yahoo a Icahnem ale snižuje pravděpodobnost, že by Microsoft přece jen Yahoo získal. Valná hromada Yahoo bude 1. srpna, tedy už za pár dnů.

Icahn, který už v Yahoo nashromáždil významný menšinový podíl, hrozil pokusem odvolat v Yahoo celý řídící tým. Šlo mu hlavně o to, aby byl z funkce odvolán šéf a zakladatel Yahoo Jerry Yang. Icahn ale pravděpodobně nemá podporu prominentních akcionářů, jako je například manažer společnosti Legg Mason Bill Miller. Ten v pátek sdělil, že podpoří management Yahoo.

Icahnovi jde jen o prodej Yahoo Microsoftu

Legg Mason má podle výpisu z listu vlastníků asi 4,4 procenta akcií Yahoo. Investoři mají obavy především z toho, že kromě prodeje firmy Microsoftu Icahn nemá žádný konkrétní plán, jak pozici Yahoo vylepšit. Navíc Microsoft už dal dříve poměrně jasně najevo, že možná nebude mít zájem ani tak o celý podnik, jako hlavně o vyhledávač Yahoo Search.

Yahoo potřebuje jasnou strategii, aby neztrácelo na lídra trhu, firmu Google. "Je možné, že to povede k nějaké pozitivní změně. Možná, že Icahn prosadí další snížení počtu zaměstnanců, nebo přesvědčí firmu, aby prodala své účasti v Asii," myslí si analytik Jeffrey Lindsay ze společnosti Sanford C. Bernstein.

"Celkem vzato se teď zdá méně pravděpodobné, že dojde k nejaké transakci s Microsoftem. Trh už to takhle i čte," doplnil Lindsay. Akcie Yahoo se nyní prodávají za zhruba 22 dolarů a jsou hluboko pod 33 dolary, které nabízel Microsoft. Ten o Yahoo poprvé projevil zájem v únoru a po zhruba tříměsíčním vyjednávání snah zanechal. Dohoda s Icahnem by tak mohla situaci Yahoo stabilizovat alespoň krátkodobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám