Hlavní obsah

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé Jugoslávii. Podle srbského prezidenta Borise Tadiče bude předveden před Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

Článek

"Karadžić byl nalezen a zatčen," uvedl prezidentský úřad v prohlášení. Žádné další detaily neposkytl.

Lídr bosenských Srbů během války zmizel v roce 1996. Mimo jiné je viněn z toho, že se v roce 1995 podílel na masakru téměř 8000 Bosňáků, především muslimů, ve Srebrenici. Je také viněn z bombardování Sarajeva a z využití humanitárních pracovníků OSN jako živých štítů.

Haag zatčení uvítal

Žalobce ICTY Serge Brammertz zprávu přivítal. "Kolegové v Bělehradě mě informovali o úspěšné operaci, která vedla k zatčení Radovana Karadžiće," sdělil Brammertz. Zadržení označil za přelomový okamžik.

Karadžić jakoukoliv vinu odmítá a haagský tribunál neuznává.

Srbské úřady zatím odmítají sdělit, jak byl bývalý vůdce zatčen. Podle jedné z verzí se na dopadení podílely zahraniční zpravodajské služby. Podle další byl zatčen už v pátek v autobuse a celý víkend držen na neznámém místě.

Bývalý válečný vůdce se mnoho let skrýval. Na veřejnosti se začal objevovat v roce 2005. Byl spatřen například v restauraci nebo na pohřbu své matky. Od té doby sílil tlak na Srbsko, aby jej zadrželo a předalo tribunálu.

Radovan Karadžić

Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.

Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.

Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.

Obvinění a soudy

Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky. 

Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Země stále ještě nezatkla dalšího hledaného válečného zločince, generála Ratka Mladiče. I on je viněn z masakru ve Srebrenici.

Reklama

Související články

Karadžič byl v přestrojení na pohřbu

Radovan Karadžič, bývalý nejvyšší představitel bosenských Srbů, obžalovaný haagským tribunálem OSN a hledaný jendotkami NATO, se v sobotu objevil na pohřbu...

Výběr článků

Načítám