Hlavní obsah

V Praze docházejí "espézetky", na nových bude AA

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

1AA. Tak bude už zanedlouho začínat registrační značka každého auta nově přihlášeného v metropoli Praze. Zřejmě na přelomu roku totiž podle odhadů ministerstva dopravy dojdou pražskému magistrátu kombinace nyní používané série se dvěma čísly a jedním písmenem.

Článek

V současné době se v Praze vydávají registrační značky začínající kombinací 9A2, poslední možnou značku z této řady a tedy i poptávku po nové sérii očekává resort dopravy podle svého mluvčího Karla Hanzelky v posledním čtvrtletí letošního roku, nejpozději v tom prvním roku 2009. V Praze je přitom podle údajů z května 2008 zaregistrováno 955 698 aut.

"V Praze je velmi specifická situace, je zde největší počet automobilů na počet obyvatel. Ostatní regiony tak daleko v číselné řadě nedošly,“ řekl k tomu Právu Hanzelka. Zároveň vysvětlil, že tzv. espézetky se změní právě jen v hlavním městě, ostatní části republiky zůstanou u kombinace používané v současné době.

"V hlavním městě se třetí znak na SPZ změní z číslice na písmeno, jinak zůstane vše tak, jak bylo doposud,“ vysvětlil podstatu změny Hanzelka s tím, že série bude s největší pravděpodobností pokračovat podle abecedy dál, značky tak budou mít formát 1AB, 1AC atd.

Se změnou se počítalo, značky se ale ještě nevyrábí

Změna formátu podle Hanzelky nepředstavuje pro resort žádný problém. "Již delší dobu se počítalo s tím, že tato řada v Praze dojde a připravilo se také řešení,“ poznamenal Hanzelka s tím, že výrobu nového typu značek zatím ministerstvo nezadalo.

Do vydání poslední pražské SZP 9A9 9999 podle něj zbývá zhruba 70 tisíc nově registrovaných aut.

Osobní auta na tuzemských silnicích a zejména v Praze přitom přibývají rekordním tempem. Od začátku roku se jejich počet podle údajů Sdružení automobilového průmyslu zvýšil o 97 000 na celkových 4,377 miliónu. Celkem v Česku jezdí necelých sedm miliónů registrovaných vozidel všech kategorií, jejich průměrné stáří přesahuje 17 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám