Hlavní obsah

Barmský režim povolil, do půl roku má pustit disidentku Su Ťij

SINGAPUR

Barmská disidentka a laureátka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij by mohla být za šest měsíců propuštěna z domácího vězení. Podle agentury AP to dnes naznačil barmský ministr zahraničí na schůzce Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Článek

Podle singapurského ministra zahraničí jeho barmský protějšek při setkání představitelů ASEAN u večeře řekl, že političtí vězni nemohou být v Barmě zadržováni déle než šest let a Su Ťij tedy zbývá "asi ještě půl roku".

Podle agentury AFP dnes představitelé zemí ASEAN vyjádřili politování nad tím, že Su Ťij bylo letos v květnu prodlouženo domácí vězení a vyzvali Barmu k propuštění všech politických vězňů.

Su Ťij je vězněná s přestávkami celkem 12 let

Barmská vojenská junta drží disidentku a vůdkyni opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD) v domácím vězení od 30. května 2003, kdy jí bylo sděleno, že jde o opatření "pro její vlastní ochranu". Za posledních 18 let strávila Su Ťij ve vězení nebo domácím vězení celkem již 12 let.

Opoziční NLD před 18 lety zvítězila v demokratických parlamentních volbách, jejichž výsledky vojenský režim neuznal. Letos v květnu si podle analytiků a místních kritiků junta ještě upevnila moc v referendu, ve kterém se údajně 90 procent voličů vyslovilo pro změny ústavy navrhované vládou. Nový základní zákon prý představuje sedm stupňů přechodu k demokracii. Opozice označila referendum za zmanipulované a jeho výsledky odmítla.

Barmská vláda také sklidila ostrou kritiku za dlouhé odmítání mezinárodní pomoci při odstraňování následků řádění cyklonu Nargis, jenž na počátku května připravil o život převážně v iravadské deltě na 85 000 lidí a miliony osob zanechal bez přístřeší a prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám