Hlavní obsah

Turkmeni nepustili české vojáky do Afghánistánu

PRAHA
Aktualizováno

Historie se opakuje. Turkmenské úřady zkomplikovaly cestu českých vojáků do Afghánistánu. Vojenskému letadlu Airbus A-319 nedovolily proletět nad svým územím a letoun se musel vrátit zpět do Česka. Večer přistálo na letišti v Praze - Kbelích.

Článek

"Důvodem bylo nevydání povolení k přeletu turkmenským vzdušným prostorem od tamních úřadů,“ sdělilo tiskové oddělení ministerstva obrany.

Na palubě stroje cestovalo kromě posádky 39 osob. Mezi cestujícími bylo i několik afghánských dětí, které podstoupily v pražské nemocnici Motol kardiologické a ortopedické operace v rámci humanitárního programu Medevac.

"Kromě toho na palubě cestovali čeští vojáci vracející se z dovolené zpět do mise, část nového kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky působící na letišti v Kábulu a například i vedoucí civilní části PRT v Logaru Václav Pecha,“ stojí ve zprávě.

Povolení nebylo, jen "ústní příslib", ministerstvo chystá protest

Předpokládaný čas odletu byl v šest hodin ráno. Nakonec letoun odstartoval ve čtvrt na dvanáct hodin na základě ústního příslibu turkmenské strany, že povolení bude vydáno. "Bohužel se tak nestalo,“ konstatovalo ministerstvo.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová ČTK řekla, že úřad bude turkmenskou stranu žádat o vysvětlení. "Budeme protestovat, protože podle našich informací letadlo mělo mít slovní příslib, že může letět," uvedla mluvčí.

"V tuto chvíli orgány ministerstva obrany řeší, kdy ten let co nejdříve uskutečnit," řekl večer Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany. Letadlo by podle něho mohlo opět odletět v příštích dnech. Druhý armádní stroj Airbus v současnosti využívá ministryně obrany Vlasta Parkanová při své pětidenní návštěvě USA.

Na obstrukce z turkmenské strany narazila i delegace generálního štábu, kterou v prosinci 2006 osvobodil z rukou turmenských byrokratů po 16 hodinách čekání na letišti až rozkaz všemocného vládce, dnes již mrtvého Turkmenbašiho.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám