Hlavní obsah

Fritzlovy děti odmítají proti otci vypovídat

Novinky, rei
AMSTETTEN

Procesní řízení proti Josefu Fritzlovi, Rakušanovi, který 24 let ve sklepě věznil dceru a měl s ní sedm dětí, se komplikuje. Dvě dospělé děti, které Fritzl s dcerou měl, proti němu odmítají vypovídat a je málo pravděpodobné, že svědectví nakonec podají. Uvedl to britský deník The Times s odkazem na rakouské vyšetřovatele.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž s použitím Reuters a Profimedia), Novinky

Článek

Fritzl je viněn ze znásilňování a věznění dcery Elizabeth (42) ve sklepení domu v Amstettenu a ze zavinění smrti jednoho z dětí, které s dcerou měl. Novorozenec Michael zemřel tři dny po porodu a Fritzl následně jeho tělo spálil.

Vyšetřovatelé doufají v zahájení soudního řízení ještě letos. Elizabeth Fritzlová už svou výpověď před soudci dokončila. Otce údajně obvinila ze znásilnění, psychického týrání a způsobení smrti jejího syna.

Dva další klíčoví svědci - dvě dospělé děti páru - ale odmítli vypovídat, potvrdili Timesům žalobci. Termíny pro jejich výslech sice ještě nebyly stanoveny, podle mluvčího prokuratury Gerharda Sedlacka je ovšem nadmíru pravděpodobné, že oba svědkové využijí práva nevypovídat.

Fritzl tak může skončit jen s trestem 10 let vězení. Důchodce se částečně přiznal ke znásilnění, incestu, omezování svobody, zabití a spálení těla dítěte. Žalobci nicméně poukazují, že zejména zabití bude velmi těžké dokázat vzhledem k nedostatku důkazů a závislosti vyšetřovatelů na výpovědích svědků. Rakouské právo nezná vícenásobný rozsudek. Za více zločinů je tedy jediný trest, a to za ten, kde je největší postih. V tomto případě to bude zřejmě omezování cizí svobody.

Dospělé Frizlovy děti Stefan (18) a Kerstin (19) byly s matkou a bratrem Felixem (5) zavřeny ve sklepě a nikdy do 26. dubna, kdy byly zachráněny, nespatřily sluneční světlo. Další tři děti se Fritzlovi podařilo legálně adoptovat a mohl je vychovávat nad sklepením v bytě, kde žil s manželkou a matkou znásilňované dcery Rosemarie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám