Hlavní obsah

Bursík nechce Kuchtovou ve vedení zelených

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Zářijový sjezd Strany zelených, na kterém dojde k volbě nového vedení a úpravě stanov, by měl zastavit pokles volebních preferencí strany. Ve čtvrtek to uvedl předseda SZ Martin Bursík. Kritizoval první místopředsedkyni Danu Kuchtovou, která chce podle něj odklonit zelené směrem k levici. Šéf zelených chce dosáhnout toho, aby strana mluvila na veřejnosti jedním hlasem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SZ Martin Bursík

Článek

"Rozhodnutí (svolat sjezd) je mimořádně moudré, bez něj bychom byli v situaci, kdy bychom nedokázali pokles voličů a sympatizantů zastavit. Věřím, že se sjezdu podaří zvrátit tento negativní trend,“ řekl Bursík. Reagoval tak na výsledky průzkumu agentury STEM, podle kterých asi 40 procent lidí lituje svého rozhodnutí z roku 2006 volit Stranu zelených.

"Máme potenciál být stranou, která bude trvale mít preference nad deset procent,“ poznamenal.

Kuchtová táhne stranu doleva, tvrdí Bursík

V současnosti podle Bursíka probíhá u zelených střet dvou vizí. Ta jeho se snaží o zachování SZ ve středu politického spektra, tvrdí.

"Druhý model říká, že spolupráce s ODS je nemožná,“ řekl předseda SZ a zmínil první místopředsedkyni strany Danu Kuchtovou, která se před časem setkala s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. To by však podle něj znamenalo ztrátu významné části středových voličů. "Tenhle model už jsme tu měli za Jakuba Patočky a Jana Beránka,“ podotkl.

Kuchtová je zatím Bursíkovou jedinou možnou protikandidátkou. Šéf zelených tvrdí, že je nemyslitelné, aby byla v jeho týmu.

První místopředsedkyně SZ byla od začátku minulého roku ministryní školství, v září byla však kvůli problémům s evropskými fondy donucena rezignovat. Bursík tehdy připomněl, že za Kuchtové dosáhlo ministerstvo školství řady úspěchů a následně se ministryni Kuchtové veřejně omluvil za mediální prezentaci jejich vztahu, který byl popisován jako souboj. Poté se ministrem školství stal Ondřej Liška.

Do vedení strany chce Bursík své lidi

Bursík kritizoval především současné postavení Republikové rady. "Republiková rada nese dominantní odpovědnost za situaci, ve které jsme,“ uvedl s tím, že rada dělá každodenní politiku. Předsedkyní RR je Bursíkova kritička, poslankyně Olga Zubová, jedním z místopředsedů je pak další Bursíkův odpůrce Matěj Stropnický.

Bursík kritizoval především současné postavení Republikové rady. "Republiková rada nese dominantní odpovědnost za situaci, ve které jsme,“ uvedl s tím, že rada dělá každodenní politiku. Předsedkyní RR je Bursíkova kritička, poslankyně Olga Zubová, jedním z místopředsedů je pak další Bursíkův odpůrce Matěj Stropnický.

"V žádném případě není cílem zrušit Republikovou radu, ale nebude mít vlastní vedení, bude vedena vedením strany. Odstraní se tak druhá hlava, která nám působí rozmazaný obraz,“ poznamenal Bursík s tím, že návrh kopíruje modely, které jsou běžné i u jiných stran. "Problémem je, že jsme zdědili stanovy z doby, kdy SZ neměla žádnou odpovědnost, členové rady tak nikomu neodpovídají,“ vysvětlil.

"Cílem změn je zjednodušit stanovy, zrušit dvojkolejnost strany, posílit demokracii, vyjasnit kompetence mezi orgány a posílit kompetence krajů,“ řekl s tím, že návrh změn bude hotov do konce příštího týdne. Poté bude předložen "k široké diskuzi“. Bursík nabídne delegátům na sjezdu seznam lidí, se kterými by chtěl stranu řídit do konce volebního období. "Budou ale muset získat nominace z regionů,“ zdůraznil.

Reklama

Související články

Bursík zaskočil kritiky, kandiduje zatím sám

Předsednictvo zelených schválilo ve středu večer sjezd strany, na nemž se bude volit nový šéf. Pořádání sjezdu navrhl sám předseda Martin Bursík. Mezi...

Výběr článků

Načítám