Hlavní obsah

V Budapešti evakuovali kvůli bombě z války přes deset tisíc lidí

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Rušnou noc mají za sebou obyvatelé maďarského hlavního města. Ve středu odpoledne tam totiž stavební dělníci našli 500 kilogramovou bombu z druhé světové války a ve XIII. budapešťském obvodě museli evakuovat přes deset tisíc lidí. Bombu se podařilo pyrotechnikům zneškodnit až krátce před půlnocí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Evakuace obyvatel se neobešla bez komplikací. Někteří obyvatelé kladli zasahujícím policistům aktivní odpor a odmítali opustit své domovy. Pyrotechnici však nemohli začít se zásahem, dokud nebyli všichni lidé bydlící v okruhu jednoho kilometru od místa nálezu bomby v bezpečí.

"Nemáme žádné informace, kam máme jít. Nevzali jsme si ani žádné peníze," stěžovala si starší žena, která strávila celý večer na ulici. Úřady oznámily, že pro evakuované je k dispozici místní škola. Většina lidí, mezi nimi i děti a důchodci, však raději zůstala na ulici a čekala, kdy se bude možné vrátit domů.

Pyrotechnici večer oznámili, že americká bomba z druhé světové války je zkorodovaná a rozbuška poškozená. Likvidace se tak ještě prodloužila. Až před jedenáctou večer se pyrotechnikům podařilo odmontovat rozbušku, kterou následně zlikvidovali na místě. Bombu poté odvezli za město, kde se zbavili také jí. Obyvatelé XIII. obvodu se mohli vrátit do svých domovů před půlnocí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám