Hlavní obsah

Senát podpořil zrušení poplatků pro novorozence

– PRAHA • Aktualizováno

Senátoři ve středu podpořili návrh zrušit pro novorozence poplatky u lékaře. Přestat by za ně rodiče mohli platit v září, pokud zákon podepíše prezident Václav Klaus.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor ODS Jaroslav Kubera byl proti zrušení poplatků. Na snímku s kolegyni Danielou Filipiovou.

Článek

Pro návrh hlasovalo 61 z 66 přítomných senátorů. Proti byl například Jaroslav Kubera (ODS) a další jeho čtyři straničtí kolegové.

Zrušení tohoto poplatků prosazovala především KDU-ČSL. ODS jí v rámci koalice ustoupila.

Sněmovna schválila novelu v červnu na základě dohody koalice, podle níž se mají zrušit poplatky pro novorozence, dárce orgánů, obyvatele ústavů a lidi, kterým léčbu nařídil soud.

Poplatky za návštěvu lékaře a pohotovosti, lék na receptu či za pobyt v nemocnici platí lidé od ledna. Když vydají na doplatcích a některých platbách přes 5000 korun, další výdaje jim zdravotní pojišťovna vrátí.

Koalice se dohodla také na tom, že od ledna 2009 budou zbaveny poplatků i děti do šesti let, u dětí do 15 let se pětitisícový limit sníží na 3 000 korun.

Julínek: Politika je politika 

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že poplatky fungují, omezily například zbytečné návštěvy ordinací, výrazně se kvůli nim ušetřilo i na levných lécích a pětitisícový roční limit prý navíc ochrání ty skutečně potřebné.

"Odhady jsou, že ke konci roku to bude mezi 100 000 až 200 000 občanů, kteří dosáhnou na tento pětitisícový limit. Myslím si, že to je skutečně poprvé, kdy se někdo zajímá o to, jaký dopad má nemoc na sociální postavení člověka a jakým způsobem lze těmto lidem pomoci," uvedla dnes Daniela Filipiová (ODS) ze zdravotního výboru, který v úterý doporučil poplatky zachovat.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) dal Filipiové ve všem za pravdu. Poplatky podle něj fungují a umožňují přesměrovat další peníze na léčbu závažných chorob. I platby za pobyt novorozenců podle něj splnily svůj regulační účel. Pobyt matek s dětmi v porodnicích se podle něj zkrátil. Julínek míní, že je to pro zdraví matek i novorozeňat dobré.

Přesto nakonec ministr apeloval na své stranické kolegy z ODS, aby na novelu kývli, a připomněl jim křehkou koaliční dohodu, na níž sporná předloha stojí. Prostě politika je politika, máme před volbami, je potřeba to reflektovat, uvedl ve svém projevu k Senátu Julínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám