Hlavní obsah

ESA: Mars zbrázděný řekami a možná i gigantickými vodopády

Právo, znk

Působivé záběry povrchu Rudé planety v mimořádné kvalitě, získané evropskou družicí Mars Express, zveřejnila Evropská vesmírná agentura (ESA). Družice na nich zachytila oblast nazvanou Echus Chasma, kde se zřejmě vyskytovala, nebo dokonce dosud vyskytuje voda.

Foto: ESA/DLR/FU Berlin/G.Neukum/Handout, Reuters

Oblast Echus Chasma

Článek

Snímky byly pořízeny sice už v září 2005, nyní ale byly uvolněny pro veřejnost. Echus Chasma je asi sto kilometrů dlouhá a deset kilometrů široká „jizva“ ležící severně od regionu, který je považován za jakýsi „Grand Canyon“ Marsu.

Snímky ukazují jedno z největších tamních údolí, jež je hluboké asi čtyři kilometry. Boční „větve“ strmého kaňonu vznikly činností podzemních vod.

Na pravém snímku je zachycen kráter o průměru asi osm kilometrů jihovýchodně od hlavního údolí. Pod ním ostře vystupuje skalní stěna čnící podle odhadu až do čtyřkilometrové výše. Je možné, že právě zde se nacházely gigantické vodopády řítící se do údolní hlubiny.

Evropská družice doletěla k Marsu v prosinci roku 2003 s úkolem zmapovat co nejpodrobněji povrch Rudé planety a prozkoumat její ovzduší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám