Hlavní obsah

Šéf dětské kliniky ordinoval s 2,18 promile alkoholu

– DOMAŽLICE
Právo, pab

Primář dětského oddělení domažlické nemocnice Vratislav Beneš má problém. Během noční služby z pátku na sobotu ordinoval opilý. Zakročit musela ředitelka nemocnice Alena Vyrutová za asistence policie. Beneš nadýchal přes dvě promile alkoholu.

Článek

Šéfka špitálu ho okamžitě vystřídala ve službě. V pondělí ho za hrubé porušení pracovní kázně odvolala z funkce přednosty dětské kliniky.

Celá záležitost oznámil otec nemocného dítěte, které potřebovalo ošetřit. „Do ordinace přišel kolem 22. hodiny. Když viděl, v jakém stavu je lékař, nechtěl, aby jeho dítě vyšetřil. Zavolal na recepci nemocnice a policii,“ řekl domažlický policejní ředitel Miloslav Hora. Podle něho policisté naměřili v dechu lékaře 2,18 promile alkoholu.

„Pan primář měl ústavní pohotovostní službu od půl čtvrté odpoledne do sedmi hodin ráno následujícího dne. Během služby byl v nevhodném stavu. Choval se tak říkajíc nemohoucně. Upozornil nás na to jeden pacient,“ sdělila ředitelka nemocnice. Podle ní primář svůj stav nijak nevysvětlil. „Řekl jen, že udělal chybu,“ dodala.

Žádné trestní oznámení na svého podřízeného ale Vyrutová zatím nepodala. „Nikomu neublížil ani nezpůsobil žádnou újmu,“ vysvětlila.

V nemocnici zůstává

Beneš zatím dál zůstává řadovým lékařem nemocnice. „Pracovat bude pod dohledem od sedmi do půl čtvrté. Na služby už s ním nepočítám,“ uzavřela Vyrutová. Trestný čin v tom nevidí ani policisté. „To je záležitost pracovně právního vztahu,“ mínil Hora.

Právem oslovení právníci jsou ale jiného názoru a v jednání primáře spatřují trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle nich vykonával zaměstnání v takovém stavu, při které mohl ohrozit život nebo zdraví lidí. Do případu může ještě promluvit státní zastupitelství a dát policii pokyn k zahájení úkonů v trestním řízení.

Beneš v pondělí nebyl na pracovišti k zastižení, aby se mohl k celé věci vyjádřit.

Potrestat provinilého lékaře může ještě také Česká lékařská komora (ČLK). „Pokud dostaneme podnět, budeme se jím zabývat. Komora může udělit sankci od důtky až po zákaz povolání,“ uvedl František Zeman z vedení okresního sdružení ČLK v Domažlicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám