Hlavní obsah

Na kole Českou Kanadou za přírodou i památkami

Právo, Bohuslav Borovička
JIŽNÍ ČECHY

Česká Kanada se prostírá při historické hranici Čech, Moravy a Rakouska. Je to kopcovitý kraj s množstvím žulových skal, lesů a rybníků. Roztíná ho evropské rozvodí mezi Severním a Černým mořem a jeho území je obepínáno řekami Nežárka a Moravská Dyje. Toto území nabízí unikátní místa k poznávání i k odpočinku.

Článek

To si můžete v duchu opakovat, když na kole sjíždíte z mírného svahu alejí lip a javorů od Svaté Kateřiny k silnici, vedoucí do městečka Počátky. Je to starobylé město, o němž jsou doložené zprávy ze 13. stol.

Je v něm kostel sv. Jana Křtitele, rodný dům Otokara Březiny a své jméno má proto, že právě v jeho okolí pramení a počíná mnoho potoků a potůčků, slévajících se pak ve velké řeky.

Počněme tedy i my zde svůj výlet, který může být rychlý a zběžný, anebo může po kouskách trvat celý týden. Česká Kanada – a abychom se někoho nedotkli – oblasti k ní těsně přiléhající, jsou vynikajícími cyklistickými terény.

Úzké a nepříliš frekventované asfaltky mezi vesnicemi vedou často z kopce do kopce, ale nejsou to zpravidla stoupání, která by průměrně zdatný cyklista nezvládl.

Telč je renesanční perlou

Směrem na jih a na západ, přes Studenou a Mrákotín s jeho pověstnou žulou, dojedeme do Telče. Renesanční perla na návrší obklopeném rybníky je spojena se jmény jako Karel IV. nebo Jan Lucemburský.

Svou nynější podobu, která se později nikterak podstatně neměnila, získalo město v 16. stol. Je tak unikátní, že je od roku 1992 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Svou nynější podobu, která se později nikterak podstatně neměnila, získalo město v 16. stol. Je tak unikátní, že je od roku 1992 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Telčí prochází Česko-moravská cyklotrasa, mířící mj. i do dalších míst na naší cestě. Kolem Telče je i množství místních cyklotras, vhodných pro kratší výlety.

V Dačicích poprvé vyrobili kostkový cukr

Po Česko-moravské cyklotrase nebo po některé z těch lokálních se můžete vypravit směrem na jih a dorazíte do Dačic. Cestou si možná všimnete, že předkové dnešních obyvatel neměli při vymýšlení místních názvů moc bujnou fantazii: Horní Myslová, Kostelní Myslová, Mysletice, Myslůvka nebo Zadní Vydří, Prostřední Vydří, Kostelní Vydří.

Věž kostela sv. Vavřince v Dačicích

Věž kostela sv. Vavřince v Dačicíchfoto: Libor Kořínek, Dačice město

Při procházce Dačicemi jistě nevynecháte žádný ze dvou zámků a dominantu města, renesanční věž kostela sv. Vavřince. Pokud chcete vidět skutečný unikát, zastavte se u žulového pomníčku, vzdávajícího hold kostce cukru. Kostkový cukr totiž poprvé na světě vyrobil ve zdejší cukrové rafinérii v roce 1841 její ředitel Jakub Kryštof Rad.

Slavonice zdobené unikátními sgrafity

Z Dačic je to pouhých deset kilometrů dále na jih, do Slavonic. Dějiny městečka jsou podobné jako těch v okolí. Zdejší poměrně nehostinný kraj byl také osídlen dosti pozdě a největší rozkvět zažily Slavonice v 16. stol.

Třicetiletá válka a požáry zničily mnohé z původních budov, ale přesto jich zůstalo dost, abychom mohli obdivovat renesančně barokní krásu Slavonic.

Domy se sgrafity ve Slavonicích, Dům č.p. 464

Domy se sgrafity ve Slavonicích, Dům č.p. 464 foto: Města a obce online

Kromě všeho ostatního stojí za zmínku třeba fakt, že v cukrárně na náměstí Míru mají vynikající kávu a zákusky a že domy na Horním náměstí jsou vyzdobeny unikátními sgrafity. Mít tak k nim průvodce, člověk by si tam mohl číst jistě zajímavé příběhy celé hodiny.

Alespoň zčásti ho nahradí průvodce po slavonických domech na webových stránkách města. Ty ostatně stojí za to navštívit stejně jako Slavonice samé.

Maříž s keramickou dílnou

Ze Slavonic je to kousíček na hranice s Rakouskem. V dobách železné opony tam bylo uzavřené pohraniční pásmo. Mnohé z tamních nuceně vystěhovaných obcí úplně zmizely z map, jiné se zuby nehty udržely a dnes opět ožívají.

Takovým příkladem je Maříž. Na jedné straně ruiny vesnice zarůstající křovím a na druhé obnovená stavení, ale i vyzývavě nevkusné „vesnické domy“ 21. století.

V Maříži je keramická dílna, kde se z hlíny vyrábějí hrnky mnoha tvarů a velikostí, talíře, mísy, pečicí formy, vázy a spousta dalších předmětů. Jsou na nich malůvky vkusné a neobvyklé (jako ty ze Slavonic) i jiné. Můžete si vybrat hrnek, na místě si ho pomalovat. V dílně vám ho vypálí a vy si ho pak vyzvednete nebo vám ho pošlou.

Romantické nepohodlí na kole

Tak jsme se ze Svaté Kateřiny dostali až na samý okraj republiky. Mohli bychom pokračovat prohlídkou rekonstruované části opevnění ze 30. let minulého století, poněkud starším hradem Landštejnem a kostelem v obci Klášter, Novou Bystřicí a skončit třeba v Jindřichově Hradci.

Jindřichův Hradecfoto: Právo/Bohuslav Borovička

Každé z oněch míst má svůj půvab, své sdělení, které by vnímavý návštěvník měl slyšet. Toto romantické a krásné nepohodlí v cyklistickém sedle je možné v kterékoliv části popisovaného okruhu ukončit, zavolat do Svaté Kateřiny (nebo se předem domluvit) a mikrobus vás v domluveném místě vyzvedne a dopraví do pohodlí hotelu.

Vzhledem k velmi přijatelným vzdálenostem si můžete vypomáhat vlastním autem. Z Telče „udělat“ na kole Dačice a okolí, ze Slavonic Maříž, Klášter a Landštejn.

Reklama

Související články

Skanzen vás vrátí do minulosti

Do vesnice o dvě stovky let zpátky přenese snad každého návštěvníka skanzen lidové architektury v Přerově nad Labem. Do rozsáhlého areálu se podařilo převézt...

Výběr článků

Načítám