Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby výpravčího z Vraňan, za nehodu rychlíku nemůže

Právo, Novinky, ČTK, rap, pno
MĚLNÍK
Aktualizováno

Mělnický okresní soud v pondělí zprostil obžaloby bývalého výpravčího Ladislava Tomka. Byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle žaloby nezastavil před loňskou srážkou auta s vlakem na železničním přejezdu u Vraňan na Mělnicku provoz, i když byl na hrozící nebezpečí upozorněn policií.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Osvobozený výpravčí Ladislav Tomek.

Článek

Soudci se ale přiklonili k názoru, že Tomek dostal nepřesnou informaci. Na místě se po vynesení rozsudku ihned odvolala státní zástupkyně.

Obhajoba se celé soudní líčení odvolávala na nepřesně formulovanou polohu zaklíněného vozu, o němž výpravčího informoval operační důstojník policie. S tím nakonec souhlasil i soud.

"Dospěla jsem k závěru, že výpravčí dostal neúplnou informaci, a došlo tak k nedorozumění," řekla při vysvětlování rozsudku soudkyně Lenka Mrázková. Bývalý výpravčí Tomek vyšel se svým obhájcem ze soudní síně viditelně spokojený, ale k rozsudku se odmítl vyjádřit. "Jsem rád, každý by byl," řekl Tomek.

Vlak po nehodě vykolejil. Foto: Právo / Radek Plavecký

Nehodě předcházel pokus o pojistný podvod

V únoru letošního roku vyměřil středočeský krajský soud třiačtyřicetiletému René Kučerovi desetiletý trest za trestný čin obecného ohrožení. Devětatřicetiletému Martinu Fišerovi a o osm let mladšímu Vlastimilu Kálovi pak uložil podmíněné tresty v délce jeden a půl a dva roky za pokus o pojistný podvod.

Podle obžaloby najel Kučera loni v březnu poškozeným osobním vozem na železniční přejezd, aby mohl později nahlásit, že díru do podvozku způsobila při přejíždění tratě železniční traverza. Pak přivolal na přejezd policii, která vzápětí informovala o autě zablokovaném na přejezdu výpravčího.

Ten ale zastavil provoz na jiné trati a vlak do vozu narazil. Kvůli zorganizování pojistného podvodu podle spisu Kučera kontaktoval Fišera a Kálu, chtěl, aby mu za odměnu 10 000 korun pro každého pomohli. Kála se měl přihlásit jako viník nehody. Muži ale s úmyslem umístit auto na trať údajně nesouhlasili, a tak Kučera na koleje najel sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám