Hlavní obsah

Súdánského prezidenta obžalují za masakry v Dárfúru

HAAG

Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo v pondělí obviní súdánského prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra z válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a z genocidy v západosúdánské provincii Dárfúr. V pátek o tom informovaly přední světové deníky.

Foto: Stuart Price, Reuters

Mladičtí bojovníci černošského Hnutí za spravedlnost a rovnost (JEM), které se účastní střetů v Dárfúru.

Článek

Francouzský Le Monde s odvoláním na zdroje z OSN a ICC napsal, že Moreno-Ocampo má v úmyslu v pondělí požadovat zatykač na súdánského prezidenta. "Prokurátor viní Bašíra především ze zločinů proti lidskosti a z genocidy v Dárfúru," upřesnil Le Monde, jehož informace převzaly britský The Guardian a americký The Washington Post. Zdroj listu The Guardian upřesnil, že se tak stane v pondělí.

"Prokurátorův úřad odmítá sdělit podrobnosti. Prokurátor v pondělí předstoupí před soudce ICC a tisku poskytne podrobnosti až pak," sdělila prokurátorova mluvčí.

Moreno-Ocampo ve čtvrtek v prohlášení sdělil, že předloží soudcům ICC nové důkazy o zločinech spáchaných za posledních pět let proti civilistům v Dárfúru a že označí toho, kdo je za ně zodpovědný. Soudci ICC budou moci, pokud usoudí, že jsou důkazy postačující, do několika měsíců súdánského prezidenta předvolat nebo na něho vydat zatykač.

Podle listu Le Monde se OSN obává odvetných kroků súdánských sil proti společné misi OSN a Africké unie v Dárfúru. Washington Post napsal, že to podle súdánského velvyslance při OSN zničí křehký mírový proces v Dárfúru.

ICC již vydal dva zatykače na Súdánce podezřelé z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Moreno-Ocampo žádá od dubna 2007 zatčení súdánského ministra pro humanitární záležitosti Ahmada Harúna a jednoho z vůdců provládních arabských milicí Džandžauí Alího Košajba. Bašír je odmítal předat ICC.

Konflikt v Dárfúru si podle OSN dosud vyžádal přes 300 000 mrtvých, Súdán jich přiznal jen 10 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám