Hlavní obsah

Špilberk a vila Tugendhat patří mezi turistické klenoty Brna

Právo, Jan Trojan

Ve městě Brně, ležícím na soutoku Svitavy a Svratky, žije oficiálně na 370 000 lidí, ve školním roce o desetitisíce víc vysokoškoláků ze šesti státních vysokých škol, nemluvě o dojíždějících středoškolácích a učních. Letní odlehčení letos trochu narušuje uzavřená a rekonstruovaná Husova ulice, jedna z hlavních dopravních tepen.

Článek

Pokud nemáte mnoho času, zajděte alespoň na hrad Špilberk. Autem to jde taky, ale jen na zvláštní povolení Muzea města Brna.

Z vyhlídky jihozápadním směrem spatříte hned pod kopcem starobrněnský augustiniánský klášter spojený se jmény jako Gregor Johann Mendel, Pavel Křížkovský, Leoš Janáček, František Matouš Klácel, Tomáš Eduard Šilinger a s dalšími.

Historie Špilberku

V sousedství stojí chrám povýšený Janem Pavlem II. v roce 1987 na Basiliku minor. A přibližně v těchto místech začíná historie dnešního velkoměsta, nejstarší informace pocházejí z doby kolem roku 1000 – ležel tam brod přes Svratku.

Samotný Špilberk, který by turista neměl vynechat, založil český král Přemysl Otakar II. kolem poloviny 13. století.

Špilberk foto:brno.cz

V létě 1278 odtud odjížděl na svoji poslední bitvu. Další král Václav III. si tam bral polskou kněžnu Violu a krátce nato byl 4. srpna 1306 v Olomouci zavražděn. Brněnský hrad známe z historie jako žalář národů, dnes se tam v létě hraje Shakespeare a pořádají se koncerty, z oken expozic zmíněného muzea máte ještě krásnější výhled než třeba od sochy Raduita de Souches, velitele obránců města proti Švédům v roce 1645.

Cestou ze Špilberku ke katedrále sv. Petra a Pavla se příštích 18 měsíců vyhneme zmíněné Husově ulici, zato projdeme kolem hotelu International a Nové radnice, sídla vedení města. Na Petrově, jak se katedrále říká, doporučujeme náv štěvu krypty z 12. století.

Pokochejte se ovocem a zeleninou a barokní kašnou Parnas

Vystoupit lze i na ochoz věže. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle rád šplhá po žebřících až do špic obou věží. To ale turista nesmí. Raději sestupte o pár metrů níž na Zelný trh, pokochejte se ovocem a zeleninou a barokní kašnou Parnas, postavenou v letech 1690–1695 podle návrhu vídeňského architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Voda se tam kdy si přiváděla nejstarším brněnským vodovodem až ze Svratky.

Kdo ještě touží po památkách, odbočí do přilehlé Radnické ulice, kde opravdu stojí Stará radnice, nejstarší světská stavba v Brně. Městská správa tam sídlila až do roku 1935. Původní jádro pochází až z období kolem roku 1240. V průjezdu naleznete dva symboly města – brněnského draka a brněnské kolo. Z radniční věže je také nádherná vyhlídka.

Vila Tugendhat

Novodobou historii Brna dokumentuje vila Tugendhat, zapsaná na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Ve stylu funkcionalismu ji v Černých Polích postavil v letech 1929 až 1930 jeden z nejvýznamnějších evropských architektů Ludwig Mies van der Rohe pro novomanžele Tugendhatovy.

Pohled na vilu Tugendhat v Brněfoto: wikipedia.cz

Spokojeni s návštěvou budou milovníci architektury, krásných pohledů na město i obdivovatelé technických vymožeností – vila má vzduchotechniku a speciální vytápění, stahovací okna a další na tehdejší dobu unikáty. Radnice v současné době připravuje náročnou rekonstrukci.

Chůze po dlažbě vyčerpá, zamiřme tedy do Sportovního a rekreačního areálu letního koupaliště na Kraví hoře. Má skvělou po lohu s panoramatickým výhledem, příjemně překvapí nerezovými bazény, vířivkami, vodními stěnami a jinými atrakcemi. K Brnu patří od roku 1940 přehrada, v posledních letech však její vodu kazí sinice.

V loňském roce se začalo s vápněním obnažených břehů, letos bylo zopakováno a čeká se na výsledek. Buď se situace trochu zlepší, nebo vůbec ne. Vápnění se už stalo předmětem politického boje.

O městě Brně zájemce přehledně informuje radnice na adrese: www.brno.cz

Reklama

Související články

Perlou střední Moravy je Olomouc

Střední Morava patří v Česku nepochybně mezi regiony s nejbohatší nabídkou pro turisty. Zavítat mohou na řadu zajímavých míst, přímo vybízejících k výletům...

Výběr článků

Načítám