Hlavní obsah

Saruman zazpíval ve Varech Prodanou nevěstu

Právo, Michal Procházka
KARLOVY VARY

Britský herec Christopher Lee (86), známý jako představitel Sarumana ze série Pán prstenů nebo kardinálova zloducha Rocheforta ze Tří mušketýrů, se ve čtvrtek odpoledne představil návštěvníkům karlovarského festivalu ve velkém stylu jako polyglot i znalec Česka.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Christopher Lee se představil jako zpěvák. Na besedě ho zpovídal britský filmový kritik Phillip Bergson.

Článek

Své hudební kořeny prokázal obdivuhodným přezpíváním úryvku ze Smetanovy Prodané nevěsty. Dále byl schopen vyjmenovat všech sedm Čechů, kteří zosnovali atentát na Heydricha.

„Moji prarodiče založili první operní společnost v Austrálii, všichni doma umíme zpívat – tedy až na moji sestru. Sám jsem dokonce nahrál album operních árií,“ sdělil Lee. A poté přezpíval ze Smetany: Znám jednu dávku, ta má dukáty...

Ale tím to nekončilo. Vedle Prodanky má Lee rád také Dvořákovu 8. symfonii nebo Janáčka. Osobně dokonce znal dva ze sedmi našich krajanů, kteří zosnovali atentát na Heydricha. Před užaslými diváky pak vyjmenoval všech sedm jmen tehdejších účastníků. „Mám vztah k vaší zemi, kdybych byl Čechem, byl bych na ni hrdý. Celkem jsem byl třikrát v Praze, naposledy při natáčení televizního seriálu Mladý Indiana Jones.“

Herec: už nejsem Drakula

Christopher Lee bývá v médiích spojován se svými starými filmy, v nichž ztělesnil několikrát roli Draculy. „Tehdy pro mě tyto role byly důležité, stal jsem se známým, ale už dlouho jsem v žádném hororu nehrál Je to dávná minulost. Mnohem více si cením úplně jiných rolí,“ uvedl.

Naopak nejvíce si cení role zakladatele Pákistánu Mohammada Ali Jinnaha ve filmu Jinnah (1998), ruského Rasputina nebo postavy španělského psychiatra v poslední filmu Triage, jenž nedávno dotočil.

Naopak z filmových režisérů si nejvíce oblíbil Tima Burtona, u něhož hrál hned ve třech snímcích. Na festivalu také vzpomínal na roli kardinálova nahsleda Rocheforta ve filmu Richarda Lestera Tři mušketýři. „Měli jsme několik šermířských soubojů. Bylo to s ostrými meči, vypadalo to dost nebezpečně hlavně s Oliverem Reedem, který hrál Athose. Naopak s Michaelem Yorkem jsme museli v říjnu hrát v Madridu, že spolu šermujeme na ledu. Ve skutečnosti šlo o natažená dřeva, na nichž byla vrstva vosku,“ vzpomínal dále Lee.

Zápis v knize rekordů

„Mám rekord z Guinessovy knihy rekordů. Účastnil jsem se ve filmech celkem 18 šermířských soubojů, ale všechny jsem prohrál – byl jsem v nich ten zloduch. A navíc jsem byl pokaždé zraněn,“ usmíval se Christopher Lee ve Varech.

Sám ale považuje hraní zloduchů za zajímavějších než role klaďasů. V kariéře má úctyhodnou řádku už kvůli svému sugestivnímu pohledu, vysoké postavě a mohutnému hlasu. „Říkám ale to co Hopkins. Nehraju zloduchy, ale lidi.“

Na závěr se publikum ptalo filmového Sarumana, jestli by se rád ještě vrátil do Středozemí a k sérii Pána prstenů, která možná bude za nějakou dobu oživena dalším filmem. „Do Středozemí bych se vrátil hned, ale na Nový Zéland už ne. Je to krásná země ale strašně daleko. Takže bych mohl jenom v Anglii namluvit hlas třeba draka,“ uzavřel Lee.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám