Hlavní obsah

Merkelová nesouhlasí, aby Obama mluvil u Braniborské brány

Novinky, rei
BERLÍN

Demokratický uchazeč o křeslo amerického prezidenta Barack Obama se chce vydat na starý kontinent. Zřejmě se zastaví v Berlíně a Londýně a pak se přesune na Blízký východ. Zvěsti o jeho berlínském programu už vyvolaly v Německu znepokojení. Proti jeho možnému vystoupení u Braniborské brány se vyslovila i kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Plán navštívit v létě Evropu a Blízký východ oznámil Obamův tým minulý měsíc. Podle německého magazínu Spiegel by se tak mohlo stát už koncem měsíce, přičemž by Obama rád promluvil u Braniborské brány. Berlínský starosta, který o takových akcích rozhoduje, se už nechal slyšet že by byl vystoupením potěšen.

Kancléřka Merkelová ale vyjádřila pochybnosti, zda je vhodné, aby před historickou stavbou symbolizující několik dějinných momentů kandidát na prezidenta - nikoliv prezident - hovořil.

„Měl by zvolit jiné místo. Lidé navrhují radnici, kde hovořil (John Fitzgerald) Kennedy. Ta, ironicky, není tak symbolickým místem,“ tlumočil postoj vlády Jan Techau z rady pro zahraniční vztahy. Kennedy vystoupil na berlínské radnici v roce 1963. Pronesl tam památnou větu „Ich bin ein Berliner“ (Jsem Berlíňanem). Měla symbolizovat jednotu Západu během studené války.

U Braniborské brány hovořil například v roce 1987 někdejší prezident USA Ronald Reagan. Kousek od Berlínské zdi tehdy vyzval tehdejšího sovětského vůdce: „Pane Gorbačove, strhněte tuhle zeď!“.

Reklama

Výběr článků

Načítám