Hlavní obsah

Oči otevřené vidí kolem také mafii

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Ke karlovarskému festivalu patří tradičně přehlídka oceněných filmů z nedávno proběhlého canneského festivalu nazvané Otevřené oči. Letos se tam sešlo několik filmů, které mezi konflikty a politickými problémy dnešního světa „vidí“ jeden závažný. Jejich zápletky se noří do paralelního polosvěta mafie nebo nastiňují, jak naše životy může ovlivňovat politická korupce. Kafka by se v hrobě zasmál.

Článek

Dost otevřené i osvícené oči měli při natáčení filmu Mlčení Lorny Belgičané bratři Dardennové, kteří už by si mohli doma vystavovat Zlaté palmy z Cannes jako v muzeu – a potom ještě vybírat vstupné zvědavých krajanů na výletě.

Z letošního ročníku si odnesli ocenění za scénář tohoto velmi lidského filmu, byť Mlčení Lorny líčí příběh ne zcela belgický, tedy ani valonský, ani vlámský. S nadsázkou řečeno, je mimo jiné ilustrací, jak se na té nejnižší úrovni propojuje stará a „nová“ Evropa. Ovšem na rozdíl od grupen-sexu se zde každý s každým především žení a vdává.

Sledujeme s pomocí dardennovské dokumentaristické kamery osudy mladé Albánky Lorny (Arta Dobroshi), pohybující se na hranici zákona, která se s pomocí mafie vdala za narkomana Clauda (Dardennovic herec Jérémie Renier), aby získala pas. A po plánované brzké smrti „smažky“ plánuje se za deset tisíc eur znovu vdát, tentokrát už jako Belgičanka za Rusa, shánícího občanství. A co víc, k tomu všemu miluje svého Albánce Sokola, který jezdí po Evropě s cizími kamióny a vykonává všechny možné i nebezpečné práce.

.: Arta Dobroshi a Jérémie Renier ve filmu bratří Dardennů Mlčení Lorny. Foto: KVIFF

Jenže zlom nastane, jakmile se Lorna vzepře původnímu cynickému plánu a dokonce otěhotní s Claudem. Ovšem tam, kde platí jenom eura, tintily, lováky a zákony mafie, si nemůžete dovolit žádné výčitky, ani city.

Film ale v prvním plánu odhaluje především krásný lidský příběh, směřující k jednoduchosti, k tomu podstatnému, nezpochybnitelnému - jako je instinkt ženy, která se musí postarat o dítě.

Opičí film

K českému divákovi promlouvá i turecký film Nuriho Bilge Ceylana Tři opice, ačkoliv v tomto dalším canneském filmu žádná zvířátka ze Zoo nenajdete. Název je spíše narážkou na známý výjev neporozumění – tři opice sedí vedle sebe, jedna neslyší, druhá nevidí a třetí nemluví (A všichni dohromady smrdí?).

Nicméně zde sledujeme postupný rozklad jedné rodiny, jehož otci Eyupovi, zároveň řidiči prominentního politika, je nabídnut ďábelský obchod. Pokud vezme na sebe vinu za svého šéfa, který nešťastnou náhodou přejel člověka, dostane on a jeho rodina spoustu peněz.

.: Politická deprese na turecký způsob - to je nový Ceylanův film. Foto KVIFF

Jenže zatímco syn je pronásledován tajemnými ozvuky smrti, osamělá manželka se mezitím zoufale zamiluje do onoho politika. Takže za mafiánskou zápletkou se skrývá melodrama, v němž dochází k rodinnému a srdceryvnému účtování. Jenže pokud rovnou nevyskočíte zrovna z okna, musíte s tou rodinou dále žít.

Brutální freska

Mafii všude kolem sebe vidí výborný a stejně tak brutální italský film Gomorra Matteo Garroneho, který vykresluje drsnou fresku, jak Camorra ovládá život všech bezmocných lidí.

Divák za chvíli získá pocit, jako by šlo o novou verzi v podstatě totalitního režimu. Jen na rozdíl od stranických sekretariátů se tu neschůzuje ani dlouho nevysedává. Místo stranických legitimací jsou pistole a zpěv revolučních písní nahrazuje kmotrovské tlachání. Ale pozor - stačí jedno slovo a přijde konec. V tomto filmu platí více než kdy jindy: vidět Neapol a zemřít. Dokonce si můžete vybrat z mnoha způsobů odchodu ze světa.

Mafiáni z Camorry, kontrolující trh s narkotiky, nebezpečným odpadem nebo dokonce hadry. Film vznikl na základě knihy Roberta Saviana, která se v roce 2006 stala rázem bestsellerem. Na nedávném festivalu v Cannes získala Gomorra Velkou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám