Hlavní obsah

Zelenka: Chtěl bych natáčet o filmovém festivalu a Che Guevarovi

Novinky, toh
KARLOVY VARY
Aktualizováno

Režisér a scénárista Petr Zelenka byl ve čtvrtek hostem moderovaného on-line chatu Novinek z karlovarského festivalu. Zelenka má v hlavní soutěži festivalu snímek Karamazovi. Kromě snímků se vyjadřoval například i k vypalování filmů.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Petr Zelenka během on-line chatu Novinek.

Článek

„Stahujte dle libosti. Copywrite je přechodný fenomén, který pravděpodobně velice brzy zanikne,“ vzkázal Zelenka na dotaz, co si myslí o nelegálním stahování.

Čtenáře také zajímalo, zda by český film natočený v tuzemských podmínkách měl šanci konkurovat Hollywoodu. „Žádnou,“ odpověděl rozhodně Zelenka. Podle něj to totiž uzavřený systém.

„ Je to stejné jako kdyby český výrobce sýrů chtěl konkurovat potravinovým řetězcům Billa. Uvědomte si, že posledních padesát let většinu energie investuje Hollywood ne do výroby filmů, ale do udržení vlastních struktur, tedy do toho, aby se do jeho systému nedostal nikdo nepovolaný. Uvědomte si, že třeba i takový Easy Rider, rádoby nezávislý film, natočil syn ředitele filmového gigantu Columbia,“ dodal Zelenka.

Máte nějaké vysněné téma, které byste si chtěl zfilmovat? Padla jedna z otázek. „Chtěl bych natočit film o filmovém festivalu. A o Che Guevarovi,“ uvedl Zelenka.

V plánu má další film

Poslední Zelenkův počin Karamazovi se natáčel dvacet dní - z toho 219 v Hrádku u Rokycan a jeden den v polském Krakově - a stál 33 miliónů korun. DVD by pak mělo vyjít asi na podzim tohoto roku.

Čtenáře zajímalo, zda už má režisér v plánu nějaký další projekt. „Scénář skutečně píšu, ale jestli bude mým dalším filmem, to je otázka. Mezi scénářem a plátnem je dlouhá cesta, mimo jiné plná i čistě osobních pochybností,“ vysvětlil Zelenka s tím, že by se mělo jednat o přátelství mladého producenta se stárnoucím režisérem natočený jako portrét fiktivního filmaře ze slavné generace Vávra, Weiss, Krejčík.

„Riskujte a choďte do kina a jestli si myslíte, že filmy za moc nestojí, vezměte kameru a začněte točit sami. Není to tak těžký jak se zdá,“ rozloučil se Zelenka se čtenáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Bratři Karamazovi podle Petra Zelenky

Nový film režiséra Petra Zelenky Bratři Karamazovi, který bude mít premiéru v dubnu, má neobvyklý cíl: ve filmové podobě archivovat slavné představení...

Démonický i kašpárkovský Dostojevský

Film Petra Zelenky založený na Dostojevského románu Bratři Karamazovi a následné divadelní hře vzbuzoval velká očekávání a většinu nepopcornových diváků...

Výběr článků

Načítám