Hlavní obsah

Íránský generál: Prsty máme stále na spoušti, raket tisíce

TEHERÁN/WASHINGTON

Írán ve středu ještě přitvrdil své hrozby vůči USA a Izraeli. Po ranním odpálení devíti raket středního a dlouhého doletu prohlásil večer v místní televizi íránský generál Hossejn Salámí, že jeho země je připravena své střely kdykoli odpálit.

Článek

"Chceme světu říci, že ti, kdo používají ve své zahraniční politice vůči Íránu hrozby, by měli vědět, že máme prsty stále na spoušti a máme stovky, dokonce tisíce střel, které budou vypáleny na předem určené cíle,“ sdělil generál Hossejn Salámí, který velí pozemním silám Revolučních gard.

"Budeme pronásledovat nepřítele na zemi a ve vzduchu a jsme schopni tvrdě reagovat,“ doplnil generál.

Vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí William Burns při té příležitosti uvedl, že Írán je "vážný problém, jemuž nyní čelíme“. Reagoval na středeční testy íránských střel při vojenském cvičení. .

"Současně bylo vypáleno devět vysoce pokročilých střel se zlepšenou přesností (zásahu) včetně střel Zilzál a Fateh o doletu 400 a 170 km,“ uvedla íránská televize. Podle ní armáda „úspěšně otestovala nové střely dlouhého a středního doletu“. Zmínila i Šiháb 3, který "může zasáhnout jakýkoli cíl v dosahu 2000 km“ Střela je odvozená ze severokorejské verze scudu Nodong.

Írán reagoval na možné hrozby útoků proti svým jaderným zařízením, které nacvičoval Izrael. Teherán už oznámil, že v rámci příprav na válku nechal vykopat 320 000 hrobů a pohrozil útoky na Izrael i americké lodě v Perském zálivu.

Anketa

Bojíte se íránských vojenských hrozeb?
Ano, bojím se, že je ohrožena i Česká republika
46,8 %
Ano, bojím, i když se středu Evropy netýkají
6,6 %
Ne
46,6 %
Celkem hlasovalo 17598 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám