Hlavní obsah

Polský premiér věří v dohodu s USA o antiraketách do dvou týdnů

Novinky, ČTK, aš, Novinky, Poland.pl, AFP

Polský premiér Donald Tusk ve středu sdělil, že by se Varšava mohla dohodnout s Washingtonem na protiraketové obraně do čtrnácti dnů. Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman týž den zdůraznil, že pro USA je stále prioritní dohoda s Polskem, ale mají i jiné možnosti v záloze. Tusk zopakoval, že Polsko nesleví ze svých požadavků.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

"Tvrdá vyjednávací pozice mojí vlády má šanci uspět... Jsme připraveni do dvou týdnů uzavřít jednání, ale musí být respektováno polské hledisko," řekl Tusk novinářům podle agentury Reuters.

Dohodu se zatím nepodařilo uzavřít, protože Američané odmítli přistoupit na polské požadavky. Polsko chce, aby Spojené státy zajistily ochranu jeho území i proti raketám krátkého a středního doletu, aby na jeho území byly trvale dislokovány rakety Patriot a byly pod polským velením.

Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman potvrdil, že Washington preferuje umístění deseti antiraket GBI antiraket v Polsku. „To je naše priorita. Ale není to jediná možnost. Vždycky jsou jiné možnosti. Energii jsme ale věnovali tomu, abychom právě teď pokročili v jednání s vládou Polska. Whitman ale odmítl sdělit, v jakých jiných zemích by mohly být střely umístěny, i když se dříve zmiňovala Litva. „Zdálo se, že jsme dosáhli pokroku, ale ještě ne,“ dodal mluvčí.

Polské požadavky podpořil v úterý i kandidát amerických republikánů do podzimních prezidentských voleb John McCain. McCain polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského také ubezpečil, že v případě svého zvolení bude pokračovat v plánu na rozmístění amerických antiraket v Evropě, které mají chránit USA i evropské spojence před možným útokem z Blízkého východu. Demokratický kandidát Barack Obama mu podobné ujištění neposkytl.

USA chtějí rozšířit do Evropy svůj systém protiraketové obrany, aby chránil Spojené státy i jejich spojence před případným útokem z Blízkého východu, zejména před íránskými raketami. Írán ve středu vypálil několik střel, aby demonstroval svou sílu. Jeho balistické rakety však mají dolet nanejvýš 2000 km a střed Evropy rozhodně neohrožují, natož pak území USA.

Plán na vybudování americké protiraketové základny v Evropě vyvolává stále důrazné námitky Ruska. Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve středu varoval, že Moskva zváží odvetná opatření po podpisu americko-české smlouvy o vybudování radaru protiraketové obrany. Naznačil nicméně, že Rusko zůstává otevřeno dalším jednáním.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko a USA podepsaly smlouvu o radaru

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg v úterý v Praze podepsali hlavní smlouvu o umístění amerického...

Výběr článků

Načítám