Hlavní obsah

Radikálové v Súdánu zabili šest vojáků mírové mise

CHARTÚM

Radikální povstalecká skupina napadla na severu Dárfúru v Súdánu příslušníky společné mírové mise OSN a Africké unie UNAMID. Při útoku zahynulo šest vojáků. Dalších nejméně sedm příslušníků mírových sborů bylo zraněno, několik se jich pohřešuje.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Irácký voják odpočívá při operaci na předměstí Bagdádu.

Článek

Při útoku padli čtyři rwandští vojáci, jeden policista z Ghany a další z Ugandy. Policisty a vojáky UNAMID přepadla v severním Dárfúru v úterý při rutinní hlídce početná ozbrojená skupina, která přijela ve čtyřech desítkách vozidel. Při útoku bylo také zničeno deset vozidel sil UNAMID

„Mise je pobouřena útokem,“ uvedla mluvčí UNAMID Shereen Zorbaová. Zatím není jasné, kdo za útokem stál. V oblasti působí několik černošských povstaleckých organizací, provládní arabské milice džandžauí i zločinecké skupiny.

Největší mírovou misi se nedaří naplnit

Nejde o výjimečný případ. V červnu v Dárfúru ozbrojenci přepadli skupinu mírotvorců a určitou dobu je zadržovali. Zmocnili se části jejich vybavení, přepadeným přijeli na pomoc arabští provládní milicionáři na koních.

V silách UNAMID by mělo působit 26 000 vojáků a policistů, takže by šlo o největší misi v dějinách OSN, avšak na západě Súdánu jich operuje necelých 10 000. Velitelé mise volají po urychleném posílení jednotek a také doplnění vybavení bojovými i přepravními vrtulníky, průzkumnými letouny, vojenskými inženýry i logistickou podporou.

Mírová jednání váznou, protože černošské neislámské skupiny, které v roce povstaly proti arabským nájezdníkům, jsou nejednotné. Vzbouřenci se rozpadli do více než 12 frakcí.

Konflikt si vyžádal nejméně 300 000 obětí. Další nejméně dva milióny lidí kvůli němu opustilo své domovy. Humanitární krize v regionu zasáhla čtyři milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Misi OSN v Dárfúru hrozí selhání

Společná mise 26 000 vojáků OSN a Africké unie v súdánském Dárfúru je ohrožena, varovaly ve čtvrtek Spojené národy. Nebyly uzavřeny dohody s Chartúmem a chybí...

Výběr článků

Načítám