Hlavní obsah

Českým politikům ruské hrozby kvůli radaru vadí, jsou ale v klidu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ruská hrozba přijmout v případě ratifikace smlouvy o radaru vojenská opatření nechává české politiky vcelku v klidu. Přestože jim vadí snaha o zásah do státní suverenity České republiky, nemyslí si, že by se Moskva uchýlila k použití zbraní.

Článek

"Doufám, že je to jen nějaký pokus o nátlak diplomatickou formou a že není myšlen příliš vážně," řekla Novinkám místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ruská slova jí ale vadí. "Rusko má na svědomí nepřátelský ozbrojený akt vůči ČR, proto by se mělo dvakrát zdržovat výhružek. (...) Neberu to na lehkou váhu, myslím, že když sem vtrhli se zbraní v ruce jednou, mohou to udělat i podruhé," dodala.

"Věřím tomu, že je to pouze verbální hra na politické úrovni," řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a člen výboru pro bezpečnost Pavel Severa. Dodal ale, že by cizí země neměla zasahovat do záležitostí jiného suverénního státu. "To už jsme zažili a pokud to bude pokračovat, zesílí se argumenty pro to, že se máme chovat sami suverénně," podotkl.

KSČM: zase o nás bez nás

"Je to jakýsi žargon Ruska, je ale fakt, že ratifikace smlouvy rozhodně nepřispěje ke zlepšení vztahů," okomentoval ruská slova člen obranného výboru Antonín Seďa (ČSSD).

"Celkem rozumím tomu, že tato velmoc se cítí dotčena tím, že USA bez jakéhokoliv dialogu s ní prosazují svůj názor. Zase je to o nás bez nás, mocnosti si vzájemně natřásají peříčka a my budeme ti, na které se pak ukáže prstem," řekla členka bezpečnostního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM). Dodala ale, že český parlament je samostatný a jeho rozhodnutí nelze zpochybňovat.

Rusko v úterý zareagovalo na podpis smlouvy o radaru mezi USA a ČR varováním, že v případě ratifikace ze strany českého parlamentu přijme vojensko-technická opatření. Americký protiraketový deštník podle Moskvy je s to narušit bezpečnost a stabilitu nejen v Evropě, ale i v globálním měřítku.

Tato hrozba Ruska má znervóznit evropské partnery Washingtonu, uvedl v úterý mluvčí Pentagonu Geoff Morrell. Podle něj je varování Moskvy "agresivní rétorikou", jež nebude fungovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko a USA podepsaly smlouvu o radaru

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg v úterý v Praze podepsali hlavní smlouvu o umístění amerického...

Výběr článků

Načítám