Hlavní obsah

Originální patchworkovou termotašku si vyrobíte i sami

Právo, Miroslava Kubišová

Praktická termotaška udrží chlazenou láhev s bílým vínem nebo šampaňským déle při teplotě, v jaké by se mělo víno konzumovat. Taška ozdobená sešívanou technikou s prošívaným patchworkem ve stylu srubového vzoru kromě svého účelu působí i jako hezký dekorační doplněk.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Praktická termotaška udrží chlazenou láhev s bílým vínem nebo šampaňským déle při teplotě, v jaké by se mělo víno konzumovat.

Článek
1. Nejdříve si promyslíme kladení jednotlivých ústřižků látky. Srubová (nebo také chaloupková) technika není tak těžká. Na základní látku našijeme středový obdélník z červené látky, protože představuje oheň, který by měl zůstat stále zapálený, a kolem našíváme proužky v pořadí podle nákresu.
2. Proužky sešíváme do úhlopříčky, na jedné straně světlé a na druhé tmavé. Pro všechny čtyři strany tašky celkem nastříháme 16 proužků tmavých a 16 proužků světlých, každý v šíři 3 cm (pro kratší strany). Pro delší strany ustřihneme také 16 proužků světlých a 16 proužků tmavých v šíři 2 cm. Šíře je včetně přidání na záložku.
3. Základní bílou látku o rozměru 23,5x14 cm, která poslouží jako podklad k našívání vzoru, přeložíme na úhlopříčky, které přežehlíme. Z červené látky vystřihneme obdélníček velký 3,2x5 cm, který položíme do středu obdélníku základní látky tak, aby každý roh ležel na úhlopříčce, a přišpendlíme ho.
4. Vše položíme pod jehlu šicího stroje a přidáme pruh světlé látky široký 3 cm (viz krok 1), lícem na líc čtverečku a asi 2,5 mm od okraje oba díly na sebe přišijeme. Proužek obrátíme do líce a zarýhneme jej. Stejně přišijeme i druhý světlý proužek (šíře 2 cm), pod který přišijeme oba předcházející obdélníčky.
5. Takto postupujeme podle pořadí kroku jedna, stále dokola. Poslední přišitý proužek vždy obrátíme do líce a přes něj položíme další přišívaný proužek, přičemž dodržujeme připravené pořadí (viz krok 2). Dbáme na to, abychom na jedné straně úhlopříčky vždy našívali tmavší proužky a na druhé zase řadili za sebou světlé proužky.
6. Podle rozměru prošitého obdélníku ustřihneme vatelín a vnitřní látku. Všechny tři vrstvy složíme na sebe a v rozích je přišpendlíme. Okraje obdélníku prostehujeme a potom paprskovitě vrstvy stehujeme vždy směrem od středu k okrajům k sobě. Na šicím stroji pak prošijeme okraje a všechny švy našívaných obdélníčků.
7. Prošívání začínáme vždy od středu. Stejně prošijeme i zbývající tři strany a díly v bocích přišijeme k sobě švy obrácenými do líce, přičemž jednu stranu necháme zatím otevřenou. Švy začistíme ozdobnými proužky, které na jedné straně přišijeme šicím strojem, obrátíme přes šev a záložku z druhé strany zapošijeme v ruce.
8. Nakonec sešijeme a začistíme i poslední stranu. Podle rozměru dna ustřihneme čtverec látky a čtverec vatelínu. Druhý čtverec látky ustřihneme s přidáním 2 cm po obvodu. Tyto tři díly s vatelínem uprostřed přišijeme asi 1 cm od okraje k sobě. Menší čtverec dna s vatelínem přiložíme ke stěnám a v ruce ho přišijeme. Okraje většího dílu vespod ohneme přes šev a založený okraj přišijeme ke stěnám.
9. Horní okraj tašky začistíme ozdobným lemem. K lícové straně přistehujeme proužek látky a na stroji jej přišijeme. Šev zarýhneme, proužek lemu obrátíme přes okraj a zapošijeme dovnitř. Ze šikmo střižené látky ušijeme ucha - proužek podélně přeložíme, okraje založíme a pro zpevnění dovnitř vložíme tvrdší pásku či tkaničku. Vše prošijeme.
10. Ucha všijeme do rohů tašky. Pro štíhlejší láhev ještě ušijeme užší vložku bez dna, kterou zasuneme do tašky. Obdélník látky v šíři obvodu láhve přeložíme a dovnitř vložíme vatelín. Ve všech čtyřech rozích látku s vatelínem prostehujeme a prošijeme na stroji. Nakonec sešijeme otevřenou stranu k sobě.

Doporučujeme

  • Při lemování švů ozdobný proužek vždy předem nastehujeme a pak teprve přišijeme na stroji.
  • Chceme-li tašku přežehlit, žehlíme ji lehkými dotyky přes mokré plátno tak, abychom nezničili plastické prošívání, charakteristické pro patchwork.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyšperkujte si papírovou krabičku na tajnosti

Pokud se vám líbí patchwork, ale s jehlou a nití se příliš rádi nemáte, nebo obdivujete jemné intarzie, ale bojíte se do jejich výroby pustit, můžete si zkusit...

Vyrobte si doma paravan do obýváku

Paravany vždy sloužily v bytech nejen jako zástěny či optický předěl ale i estetický a zajímavý bytový doplněk. V této funkci se s nimi také setkáváme dodnes....

Výběr článků

Načítám