Hlavní obsah

Moskva hrozí vojenskou odpovědí, pokud Česko schválí radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Podle ruského ministerstva zahraničí může Česká republika počítat s vojenskou odpovědí Moskvy, pokud parlament ratifikuje dohodu o radaru, kterou v úterý v Praze podepsali americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg. Oznámila to agentura AP.

Článek

"Nabude-li dohoda s USA, podléhající ratifikaci v českém parlamentu, právní závaznosti a začne-li se u našich hranic skutečně rozmisťovat americký strategický systém protiraketové obrany, budeme nuceni reagovat nikoliv diplomatickými, ale vojensko-technickými metodami," varovala ruská diplomacie.

Americký protiraketový deštník podle Moskvy je s to narušit bezpečnost a stabilitu nejen v Evropě, ale i v globálním měřítku. Podrobnosti k chystané vojenské odpovědi na radar ministerstvo neuvedlo.

Tato hrozba Ruska má znervóznit evropské partnery Washingtonu. V úterý místního času to prohlásil mluvčí Pentagonu Geoff Morrell. Podle něj je varování Moskvy "agresivní rétorikou", jež nebude fungovat.

Podpisem dohody v Praze končí rusko-americké konzultace

Už během odpoledne citovala agentura Interfax vysoce postavený zdroj v ruské diplomacii, podle něhož se podepsáním dohody komplikuje globální bezpečnost a ruší rusko-americké konzultace o protiraketovém štítu.

"Byl učiněn dlouho ohlašovaný krok, který podle našeho názoru nezvýšil bezpečnost na evropském kontinentu. Naopak komplikuje problémy bezpečnosti v globálním měřítku," citovala agentura tohoto nejmenovaného diplomata.

Podle jeho vyjádření podpis dohody o radaru ve svém důsledku ruší úmluvu mezi Moskvou a Washingtonem o konzultacích o protiraketovém systému.

Ruský expert na protiraketovou obranu, generál Jevgenij Bužinskij v úterý v Praze uvedl, že Rusko neplánuje v případě umístění radaru nějaká drakonická protiopatření. "Nebudeme druhého strašit. Nemáme plány nikoho bombardovat,“ prohlásil.

Rusko se od počátku staví odmítavě k plánu Američanů umístit ve střední Evropě obranný systém proti případným raketám ze zemí jako Írán, Sýrie nebo Severní Korea. Moskva si stěžuje, že projekt je namířen proti ní a naruší rovnováhu sil v Evropě.

Anketa

Bojíte se ruské vojenské hrozby kvůli radaru v Česku?
Ano, z Ruska mám strach
17,4 %
Ne, Rusko jen straší
23,7 %
Je to logické, Rusko se jen brání
58,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13357 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko a USA podepsaly smlouvu o radaru

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg v úterý v Praze podepsali hlavní smlouvu o umístění amerického...

Výběr článků

Načítám