Hlavní obsah

Riceová potvrdila, že USA jednají o raketách i s Litvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v rozhovoru pro Českou televizi potvrdila, že USA vyjednávají o umístění raket k případnému českému radaru i s Litvou. Původně se počítalo s uložením raket v Polsku. Dohody Washingtonu s Varšavou však nebylo zatím dosaženo.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Šéfka diplomacie USA Condoleezza Riceová

Článek

„Litva má zájem a my jednáme se všemi, kdo má zájem,“ řekla Riceová s tím, že ona sama o projektu hovořila s litevským premiérem. Naznačila ovšem, že Spojené státy jednají dál především s Polskem.

Se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim hovořila ve Washingtonu v pondělí. O podrobnostech se odmítla bavit, řekla ale, že se v jednáních „objevily i nové myšlenky“.

USA chtějí na polském území umístit sila s desítkou obranných raket. Polská strana za to od Američanů žádá pomoc při rozvoji její armády, a to zejména v oblasti protivzdušné obrany. Požaduje protiraketový obranný systém Patriot 3 nebo THAAD a kromě toho i dlouhodobý program vojenské pomoci a navíc zvláštní bilaterální obrannou dohodu. Washington považuje polské požadavky za přehnané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám