Hlavní obsah

Po filmu, jídle a pití je čas na výstavy

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Výstavy, které jsou doprovodnými akcemi letošního filmového festivalu, přímo svým rozmístěním vybízejí obdivovatele výtvarného umění k uskutečnění zhruba dvouhodinové procházky napříč centrem Karlových Varů spojené s prohlídkou těchto expozicí. Přesně tak se totiž vydal na pouť festivalovým městem redaktor Práva.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Grafické práce ale i ukázky do detailu propracovaných deníků slovenského režiséra Juraje Jakubiska vystavené ve foyer Slavnostního sálu v Grandhotelu Pupp si nenechali ujít ani bratří Ondřej a Jiří Suchý.

Článek

První zastávka patřila nedávno otevřené galerii Supermarket WC, jenž je umístěna na Náměstí republiky v objektu bývalých veřejných záchodků u podchodu u dolního železničního nádraží.

„Výstava nazvaná Podraz přináší kolekci plakátů na téma podraz, které vznikly v rámci soutěže v grafickém designu, jež byla uspořádána u příležitosti festivalu Film Sokolov v loňském roce,“ uvedla Tereza Bredlerová, organizátorka výstavy, jenž je součástí karlovarského filmového festivalu.

Výstava, jenž potrvá do 20. srpna, je přístupná každý den po dobu festivalu od 10 do 19 hodin.

.: V Galerii Supermarket WC je k vidění výstava plakátů, jehož ústředním tématem je filmový snímek Podraz.foto: Právo/Rudolf Voleman

Fotografie od laureáta Hanáka

Dalším místem k zastavení u výtvarného umění je několik stovek metrů vzdálený Thermal, kde najdeme v prvním patře hotelu v kavárně Moser výstavu fotografií Křišťálovým globem oceněného slovenského filmového režiséra Dušana Hanáka.

.: Výstava fotografií slovenského filmového režiséra Dušana Hanáka nazvaná Záznamy a vzkazy je k vidění v 1. patře hotelu Thermal v kavárně Moser.foto: Právo/Rudolf Voleman

K vidění je zhruba dvacet velkoformátových fotografií, na nichž autor zaznamenal pohledy do těch nejobyčejnějších ulic a městských periférií, s jejichž tématy si hraje v barvě či perspektivě. Část snímků přináší portréty obyčejných lidí při každodenních činností zachycených z cestování po exotických zemích světa.

Pojďme ale dál, protože Městské divadlo s výstavou fotogramů nazvanou Gabriela Figueroa Centenary není nikterak daleko. Výstava přináší snímky pořízené z filmů, které tento oceňovaný kameraman natočil s režisérem Luisem Buňuelem.

„Byl mistrem stínů, světla a kompozice,“ uvádí pozvánka na výstavu a kdo výstavu navštíví musí té charakteristice dát jednoznačně za pravdu. Expozice přináší zhruba patnáct nejrůznějších technicky dokonalých fotografií z 30. až 50. let minulého století.

Do Puppu za Jakubiskem a Suchým

Do Grandhotelu Pupp, v kterém najdeme hned dvě výstavy, je to už jen kousek. Další z oceněných režisérů na filmovém festivalu Juraj Jakubisko představuje své grafiky ve foyer Slavnostního sálu hotelu.

Vedle snových imaginací ztvárněných v grafikách, zaujmou rovněž ukázky do detailů skvěle výtvarně zpracovaných listů z vlastních deníků. Hned o patro výš v předsálí kasina GH Pupp vystavují své práce bratři Ondřej a Jiří Suchý.

Zatímco mladší Ondřej karikatury známých herců, které vytvořil v 70. a 80. letech minulého století, Jiří Suchý přivezl grafiku zaměřenou na Osvobozené divadlo.

.: Bratři Ondřej a Jiří Suchý představují své karikatury a grafiky v prostorách kasina v Grandhotelu Pupp. foto: Právo/Rudolf Voleman

Jiří Suchý si při vernisáži pochvaloval, že si může výstavu sám uvést. „Když to dělá kunhistorik, tak nikdy neřekne, ta výstava nestojí za nic. Chválí ji, ale přitom skřípe třeba zuby. Já nepovažuji vystavené práce za nějaká závažná umělecká díla. Ale že jsem šikovný, to si vzít nenechám,“ řekl.

Kdo by snad toho ještě neměl dost, může se posunout ještě o kus dál proti proudu řeky Teplé do Galerie umění. Zde představuje své práce, především portréty známých osobností, německý herec, režisér a výtvarný umělec Armin Mueller - Stahl.

Reklama

Výběr článků

Načítám