Hlavní obsah

Do roku 2050 snížíme emise na polovinu, shodly se státy G8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÓJAKO
Aktualizováno

Představitelé osmi nejvyspělejších ekonomik světa se na schůzce skupiny G8 shodli, že do roku 2050 sníží emise oxidů uhlíku o padesát procent. Po celonočních rozhovorech v japonském letovisku Tójako o tom informoval premiér hostitelské země summitu Jasuo Fukuda.

Článek

Ve společném prohlášení představitelé zemí G8, tedy USA, Německa, Francie, Velké Británie, Japonska, Itálie, Ruska a Kanady, uvedli, že budou spolupracovat s dvěma stovkami zemí v OSN na snížení skleníkových plynů do roku 2050 na polovinu.

"Je zbytečné říkat, že nemůžeme dosáhnout dlouhodobého cíle bez přispění ostatních velkých znečišťovatelů ovzduší," prohlásil Fukuda. Dodal, že na středečním společném setkání zemí G8 se zástupci Číny a Indie vyzve tyto nejlidnatější země světa, aby na splnění vyhlášeného závazku rovněž spolupracovaly.

Již loni země G8 uvedly, že „vážně zváží“ omezení emisí. O otázkách klimatu se na summitu bude jednat ještě během úterý kolem poledne. Otázka boje s globálním oteplováním je nejkontroverznějším bodem jednání. Americký prezident George Bush odmítá konkrétní závazek USA, dokud se nebudou ochotny ke snižování emisí připojit i rozvíjející se ekonomiky. Ovšem rychle se rozvíjející Čína a Indie to odmítají udělat, dokud tak neučiní bohaté státy.

Spojené státy jsou pod tlakem západní Evropy a EU. Předseda Evropské komise José Barroso v pondělí v Tójaku řekl, že dohodne-li se skupina G8 mezi sebou, získá lepší pozici pro vyjednávání s Čínou a dalšími státy. Státy G8 produkují 40 procent škodlivin přispívajících ke globálnímu oteplování. "Evropská komise je optimistická, pokud jde o výsledek a věří, že to bude důležitý krok ve srovnání s loňským summitem v Heiligendammu," řekl agentuře Reuters zdroj EU.

Na třídenním summitu skupiny se v úterý začíná jednat o stavu světové ekonomiky, které se budou týkat především vysokých cen potravin a energie. Představitelé G8 se neobávají dlouhodobého zbrždění ekonomiky, pokud nebudou zaváděny bariéry pro obchod.

Skupina G8 by měla v úterý vydat prohlášení nejen ke změně klimatu, ale i o pomoci Africe, k rostoucím cenám potravin a o světovém ekonomickém vývoji.

Reklama

Výběr článků

Načítám