Hlavní obsah

VIDEO: Riceová s Topolánkem se ujišťovali o spojenectví a potřebě radaru

WASHINGTON
Aktualizováno

Pevné spojenectví, ocenění česko-americké vojenské spolupráce v Afghánistánu a Iráku a potřeba vybudování radaru kvůli evropské bezpečnosti. To jsou hlavní body rozhovoru, který v Kramářově vile vedla ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová s českým premiérem Mirkem Topolánkem.

Foto: Novinky

Condoleezza Riceová vystupuje z letadla na ruzyňském letišti.

Článek

Obsah rozhovoru představili šéfka americké diplomacie a český premiér na tiskové konferenci. Topolánek vedle sebe postavil nabídku umístit radar v Česku s Marshallovým plánem z roku 1948. "Nepřijali jsme Marshallův plán, takovou chybu si už nemůžeme dovolit,“ řekl Topolánek.

Riceová ujistila, že Česko je silný hráč v mírovém procesu a blízký spojenec USA a že podpis dohody o radaru toto spojenectví jen stvrzuje.

Condoleezza Riceová přistála v Praze. Zdroj: ČTK

Podle Topolánka americká ministryně zahraničí během úterý podepíše i dohodu o vědecké a průmyslové spolupráci ČR a USA.

Topolánek předal v úvodu schůzky Riceové dar - šperk s českými granáty a kolekci CD s českou klasickou hudbou.

Setkání bylo spíše formální, ale je možné, že se oba politici dotkli problému smlouvy SOFA, která právně upravuje pobyt amerických vojáků na základně. V této smlouvě zatím není dořešena problematika daní.

Po schůzce s Topolánkem, Ricešová zamířila do Černínského paláce, kde ve 13:30 začala její schůzka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Dohoda o stavbě radaru by měla být podepsána okolo 15. hodiny.

Riceovou přivítali velvyslanci

Ministryni poté, co vystoupila z leteckého speciálu, přivítali na ploše starého ruzyňského letiště americký velvyslanec v ČR Richard Graber, jeho český protějšek v USA Petr Kolář a náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar, který vedl jednání o radarové smlouvě. Riceová dostala kytici, společně s doprovodem pak v koloně automobilů odjela do hotelu Mandarin Oriental na Malé Straně. V něm stráví jednu noc.

:. Letadlo s Condoleezzou Riceovou přistálo po desáté hodině na ruzyňském letišti.foto: Novinky

Příjezd americké diplomatky střežili na letišti policisté se psy i ostřelovači. Policie ale slibuje, že bezpečnostní opatření spojená s pobytem Riceové v českém hlavním městě nebudou příliš výrazná a například doprava bude omezována jen bezprostředně při jejích přesunech.

:. Americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou přivítal v Česku náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.foto: ČTK/Roman Vondrouš

V Praze se nepředpokládají větší dopravní omezení. V ulicích ale bude více policistů. Hlídají nejen letiště, ale také české ministerstvo zahraničí, větší ostraha bude také u americké ambasády.

Radar v ČR je součástí protiraketového štítu, jehož druhá složka - deset obranných raket - má být umístěna v Polsku. Varšava a Washington se však zatím nedohodly na podmínkách pro vybudování této základny.

Condoleezza Riceová vystupuje z letadla na ruzyňském letišti.foto: Novinky

Riceová na poslední chvíli v pondělí jednala ve Washingtonu se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, ale k dohodě nedošli. I kdyby se oba státy dohodly v nejbližších dnech, je podle amerických představitelů velmi nepravděpodobné, že by se Riceová při nynější cestě ještě zastavila v Polsku k podpisu dohody.

Chystaná americká protiraketová obrana ve střední Evropě popuzuje především Rusko. Také zastávka Riceové v Gruzii se zdá být zaměřena proti Moskvě. USA usilují o přijetí Gruzie do NATO a podporují gruzínskou vládu ve sporu se separatistickou Abcházií, za níž zase stojí Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám