Hlavní obsah

Křišťálový glóbus pro Dušana Hanáka

– KARLOVY VARY
Právo, míš

Laureátem ceny za mimořádný umělecký přínos světovému filmu se stal v pondělí vpodvečer vynikající slovenský režisér Dušan Hanák, tvůrce hraných i dokumentárních filmů jako Růžové sny, 322, Já miluji, ty miluješ, Papírové hlavy, Obrazy starého světa, Tichá radost a mnoha dalších.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dušan Hanák

Článek

Při této příležitosti se promítaly Růžové sny, byla zahájena výstava jeho fotografií a pokřtěno DVD s filmem Papírové hlavy, který získal před dvanácti lety na karlovarském festivalu Cenu poroty v soutěži dokumentárních filmů.

„Je to pro mě velká čest, Karlovy Vary v dnešní podobě mají světové parametry a velmi si vážím rozhodnutí vedení festivalu mi tuto cenu udělit,“ řekl Právu letošní sedmdesátník Hanák.

A dodal: „Stejně tak si vážím mnohaleté podpory české veřejnosti i kritiků jako je Eva Zaoralová, A. J. Liehm, Jiří Cieslar a další. Všechny moje filmy vznikly v kontextu československého filmu a doufám, že ty filmy i moje dnešní ocenění jsou pozitivním příkladem československé vzájemnosti,“ řekl režisér.

Jako vynikající pedagog vychoval nastupující mladou a velmi úspěšnou generaci slovenských filmařů jako je Marko Škop, který získal ve Varech předloni cenu diváků deníku Právo za film Jiné světy nebo Juraj Lehotský, jehož Slepé lásky byly oceněny v Cannes a nyní soutěží ve Varech v sekci dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám